eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Tusk: az orosz bombázások rontottak a szíriai helyzeten

Az orosz légierő szíriai bombázásai még rosszabb helyzetet teremtettek Szíriában azáltal, hogy segítették Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden.

Az orosz légitámadások "az amúgy is rossz szíriai helyzeten csak tovább rontottak" Tusk szerint. "Az orosz hadjárat egyenes következményeként a gyilkos Aszad-rezsim teret nyer, a mérsékelt szíriai ellenzék visszaszorul, emellett újabb több ezer menekült indult útnak Törökországon keresztül Európába" - fogalmazott Donald Tusk Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnökkel folytatott brüsszeli megbeszélését követően.

A nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy csapást mér a mérsékelt szíriai ellenzékre is civilek halálát okozva. Oroszország ezzel szemben azzal érvel, hogy a nyugati és néhány arab országhoz hasonlóan kizárólag az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásait támadja.

Moszkva határozottan elutasította kedden a német kancellár és a török államfő hétfőn elhangzott vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden azt mondta, az Észak-atlanti Szövetség komolyan tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy Németország és Törökország előző napi felhívásának eleget téve nagyobb szerepet vállaljon a menekültválság kezelésében "A menekült- és migránsválság súlyos aggodalomra ad okot mindannyiunk számára, ezért úgy gondolom, nagyon komolyan tanulmányozni fogjuk Törökország és más szövetségesek azon kérését, hogy vizsgáljuk meg, miként tud segíteni a NATO a krízis kezelésében" - fogalmazott Stoltenberg.

Szíriában a 2011 márciusában kirobbant konfliktus következtében mára 13,5 millióra nőtt a belső menekültek száma, további több mint 4 millióan pedig külföldön kerestek menedéket. A polgárháborúnak már több mint 260 ezer halálos áldozata van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×