Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feltételezett terroristákat állítottak bíróság elé Macedóniában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött annak a 29 feltételezett terroristának a pere Macedóniában, aki a vád szerint kapcsolatba hozható az utóbbi évek legvéresebbnek számító terrortámadásával, amely tavaly 18 halálos áldozatot követelt - közölte kedden a vesti.mk macedón hírportál.

Két napon át tartott az összecsapás a macedón hatóságok és a fegyveres csoport között tavaly májusban a koszovói-macedón határ közelében fekvő Kumanovóban. A lövöldözés egy illegálisan felhúzott lakótelepen tört ki, a harcban több tucatnyian megsérültek mindkét oldalon, 18-an életüket vesztették, közöttük 8 rendőr, az összecsapások során több ház megrongálódott.

A 29 férfit terrorizmussal és terrorista szervezetben történő részvétellel vádolják. A vádlottak többsége koszovói állampolgár, tizenegyen macedóniai albánok, egyikük pedig Albániából származik.

Hasonlóan heves összecsapások legutóbb 2001-ben voltak a macedónok és albánok lakta Kumanovóban, akkor a macedón fegyveres erők hat hónapon keresztül csaptak össze a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) albán fegyveres szervezet gerilláival, akik szélesebb jogköröket követeltek az albán kisebbségnek. A harcoknak a nyugati közvetítéssel tető alá hozott ohridi békemegállapodás vetett véget, amelynek alapján az albánok jogait kibővítették. Bizonyos feszültség azonban azóta is fennmaradt, és időnként továbbra is előfordulnak erőszakos cselekmények.