eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Feltételezett terroristákat állítottak bíróság elé Macedóniában

Megkezdődött annak a 29 feltételezett terroristának a pere Macedóniában, aki a vád szerint kapcsolatba hozható az utóbbi évek legvéresebbnek számító terrortámadásával, amely tavaly 18 halálos áldozatot követelt - közölte kedden a vesti.mk macedón hírportál.

Két napon át tartott az összecsapás a macedón hatóságok és a fegyveres csoport között tavaly májusban a koszovói-macedón határ közelében fekvő Kumanovóban. A lövöldözés egy illegálisan felhúzott lakótelepen tört ki, a harcban több tucatnyian megsérültek mindkét oldalon, 18-an életüket vesztették, közöttük 8 rendőr, az összecsapások során több ház megrongálódott.

A 29 férfit terrorizmussal és terrorista szervezetben történő részvétellel vádolják. A vádlottak többsége koszovói állampolgár, tizenegyen macedóniai albánok, egyikük pedig Albániából származik.

Hasonlóan heves összecsapások legutóbb 2001-ben voltak a macedónok és albánok lakta Kumanovóban, akkor a macedón fegyveres erők hat hónapon keresztül csaptak össze a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) albán fegyveres szervezet gerilláival, akik szélesebb jogköröket követeltek az albán kisebbségnek. A harcoknak a nyugati közvetítéssel tető alá hozott ohridi békemegállapodás vetett véget, amelynek alapján az albánok jogait kibővítették. Bizonyos feszültség azonban azóta is fennmaradt, és időnként továbbra is előfordulnak erőszakos cselekmények.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×