eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Corbyn: a Munkáspárt a brit EU-tagságért kampányol

A Munkáspárt szerint Nagy-Britannia nemzeti érdeke, hogy az Európai Unió tagja maradjon, és a párt ezt az álláspontot képviseli majd a brit EU-tagságról tervezett népszavazás kampányában, de alapvető szociális reformokat is szeretne az unióban - mondta vasárnap a legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erő vezetője.

Jeremy Corbyn a Labour helyhatósági tagozatainak a közép-angliai Nottingham városában tartott kongresszusán kijelentette: ő is reformokat szeretne az Európai Unióban, de nem olyanokat, amilyeneket David Cameron konzervatív párti miniszterelnök követel.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt reformokat kíván elérni az unió döntéshozatali, szabályozási mechanizmusaiban. A konzervatív párti brit kormány egyik sarkalatos követelése a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátását szabályozó törvények radikális szigorítása.

A Munkáspárt vezetője azonban vasárnapi beszédében kijelentette: szerinte inkább olyan szociális EU-reformokra lenne szükség, amelyek nem gyengítik, hanem erősítik a munkavállalók jogait. Corbyn szerint ennek érdekében véget kellene vetni például annak az uniós politikának, amely a privatizáció és a közszolgáltatások szabályozásának deregulációja érdekében gyakorol nyomást a tagországokra.

A Munkáspárt elkötelezetten támogatja Nagy-Britannia EU-tagságát, mivel az EU nyújtja a legmegfelelőbb keretet az európai kereskedelemhez és együttműködéshez, ez pedig a brit nép érdekeit is szolgálja. A Labour ugyanakkor a brit EU-népszavazás kampányában világossá fogja tenni azt is, hogy a köztulajdon híve - mondta vasárnapi beszédében a párt vezetője.

Jeremy Corbyn, akit a Munkáspárt tavalyi választási veresége után választottak a párt élére, a Labour hagyományos etatista - hívei és bírálói által egyaránt szocialistának nevezett - politikai irányvonalát képviseli, markáns ellentétben azzal az üzlet- és piacbarát politikával, amelyet a pártot legutóbb győzelemre vezető Tony Blair volt miniszterelnök képviselt. Blair kezdeményezésére törölték két évtizede az állami tulajdon elsőbbségét hirdető záradékot a Munkáspárt "alkotmányából".

David Cameron jelenlegi konzervatív miniszterelnököt ugyanakkor saját pártjából is éles bírálatok érték vasárnap, amiért a minap arra intette a tory alsóházi képviselőket, hogy ne saját választókerületük konzervatív aktivistáira, hanem saját meggyőződésükre hallgassanak, amikor eldöntik, hogy milyen álláspontra helyezkednek a brit EU-népszavazás kampányában.

A Konzervatív Párt helyi választókerületi szervezeteinek szövetsége a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapban közzétett olvasói levelében "mélységesen sajnálatosnak" nevezte, hogy Cameron éppen azok véleményét veszi semmibe, akik a tavalyi választások előtt, "a terepen" dolgozva elérték, hogy a Konzervatív Párt abszolút többséggel alakíthasson kormányt.

A levél szerzői felhívják Cameron figyelmét, hogy egyetlen brit miniszterelnöknek sem "Istentől eredeztethető joga a hatalomgyakorlás".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×