eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A brit külügyminiszter nevetségesnek tartja az ENSZ-állásfoglalást

Philip Hammond brit külügyminiszter nevetségesnek nevezte pénteken az ENSZ egy emberi jogi munkacsoportjának Julian Assange ügyében pénteken kiadott állásfoglalását, és kijelentette, hogy a WikiLeaks alapítója valójában az igazságszolgáltatás elől bujkáló szökevény.

A világszervezet önkényes fogva tartással foglakozó munkacsoportjának (WGAD) öt független szakértője többségi szavazással arra az álláspontra helyezkedett, hogy Assange-t 2010 decembere óta lényegében "önkényesen tartja fogva" Nagy-Britannia és Svédország. A két ország "véget kell vessen" a 2012 júniusában Ecuador londoni nagykövetségére menekült Assange fogva tartásának, és "kárpótlásban kell őt részesíteniük" - hangsúlyozták.

"Elutasítom ennek a munkacsoportnak a döntését" - mondta Hammond pénteken az ITV brit hírtévének. "Ez a csoport hozzá nem értő emberekből áll, nem jogászokból. Julian Assange szökevény, (...) aki az igazságszolgáltatás elől bujkál az ecuadori nagykövetségen" - hangoztatta a brit diplomácia vezetője.

"Előbújhat onnan bármikor, ha úgy dönt (...) De akkor kénytelen lesz bíróság elé állni Svédországban. Õszintén szólva, a munkacsoport nevetséges megállapításra jutott, amit visszautasítunk" - tette hozzá Hammond.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×