Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Üresen maradtak az egyiptomi forradalom jelképes helyszínei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Üresen maradtak hétfőn a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011. január 25-i felkelés jelképes helyszínei az egyiptomi forradalom ötödik évfordulóján; az esős időben a kairói Tahrír téren néhány tucat rezsim-barát ünneplőt terelgetett a jelentős számbeli fölényben lévő civil ruhás rendőrök egy csoportja.

Az egyiptomi sajtó mindössze egy-két kisebb, a rendőrség által azonnal feloszlatott tüntetésről számolt be, legfőképpen a főváros gízai oldalán és az északi parton fekvő kikötővárosban, Alexandriában.

A közösségi portálokon terjed egy egyszemélyes tüntetésről készült kép is. Az egyik legismertebb, jelenleg ötévi börtönbüntetését töltő aktivista húga, a 21 éves Szanáa Szeif "Még tart a januári forradalom" feliratos pulóverben vonult végig a kairói belvároson. 2014-ben Szeif is rács mögé került, mert engedély nélküli tüntetést rendezett, amelyen mások mellett bátyja, Aláa Abdel-Fattáh szabadon engedését követelte. 2015-ben elnöki kegyelmet kapott.

Az észak-afrikai országban már hetekkel az évforduló előtt javában dúlt a terrorgyanús elemek és potenciális forradalmárok kiszűrése. A merényletekre készülő radikális sejtek sikeres felszámolásáról szóló hatósági jelentések mellett, számos olyan hír is napvilágot látott, amely fiatal aktivisták, jogászok, művészek letartóztatását, kulturális központok bezárását, könyvkiadók rendőrségi átkutatását ecsetelte.

Az elmúlt évek tömeges megmozdulásain részt vett belvárosi fiatalok körében ennek megfelelően inkább a feszültség, mint a tettrekészség volt a meghatározó hangulat.

A két éve megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló szervezet, a Muzulmán Testvériség forradalmi felhívásaira válaszul az ország vezetői az összes rendelkezésükre álló csatornán, így a sajtón és a mecsetekben elhangzó, központilag egységesített hitszónoklatokon keresztül is az esetleges tüntetések ellen mennydörögtek.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő szombati beszédében arra figyelmeztette az egyiptomiakat: "ne játszanak a nemzet stabilitásával és biztonságával".

A helyi sajtó összesen három erőszakcselekményről számolt be. Kairótól délre, Beni Szueif kormányzóságban a rendvédelmi erők tagjai agyonlőttek egy embert, aki a jelentések szerint megtámadott egy ellenőrzőpontot. A biztonsági erők ezen kívül két tűzharcban további három emberrel végeztek a főváros közelében.