eur:
393.11
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Magyar állami kitüntetést adott át Balog Zoltán Krakkó érsekének

A Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Stanislaw Dziwisz bíborosnak, Krakkó érsekének vasárnap a dél-lengyelországi városban. A miniszter kijelentette: a lengyelek mindig számíthatnak Magyarországra, ahogy a magyarok is mindig számíthattak a lengyelekre.

Balog Zoltán, aki részt vett a keresztények egységéért tartott imahét záró igeliturgiáján Krakkóban, ünnepi laudációjában úgy fogalmazott: a lengyeleket és magyarokat legendás barátság köti össze, ez egy történelmi szövetség, sorsközösség.

Ma nemcsak barátként, hanem keresztény testvérként is érkeztek Magyarországról egy keresztény testvérhez, aki sokat tesz azért, hogy akik barátok és testvérek, azok is maradjanak - emelte ki a miniszter, hozzátéve: az igazi testvérek nemcsak magukkal törődnek, hanem áldozatot is hoznak egymásért.

A bíboros szolgálatát áldozatnak tekintik - mondta Balog Zoltán és megköszönte szolgálatát Európáért, az egész egyházért és minden keresztényért. A bíboros azért dolgozik, hogy Közép-Európában, Lengyelországban és Magyarországon a kereszténység ne csak a múlt legyen, hanem a jövő is, hogy Európa visszataláljon keresztény gyökereihez, Krisztushoz - fejtette ki a miniszter.

Európa megmaradása ebben a hitben és ebben a kultúrában van, ezt őrizni kell - rögzítette, majd kitért arra is, hogy a világ sok részén ölik a keresztényeket. Európában nem a keresztények testét, hanem a lelkét támadják, össze kell fognunk, hogy megvédjük a hitünket - jelentette ki Balog Zoltán, aki a saját jelenléte mellett sok ezer magyar fiatal részvételét ígérte a krakkói ifjúsági világtalálkozóra.

A miniszter a II. János Pál Központban tartott rendezvényen kiemelte: amikor Magyarországot vagy Lengyelországot támadják, akkor nem valamilyen intézkedést támadnak, hanem a fundamentumokat, de Magyarországra mindig számíthatnak a lengyelek, mint ahogy a magyarok is mindig számíthattak a lengyelekre. Felidézte Szent II. János Pál pápa alakját, "akinek hitére és erejére ma is szükség van".

A krakkói érsek - akinek tavaly augusztus 20. alkalmából adományozta a magas állami elismerést Áder János köztársasági elnök - köszönetet mondott a külföldi állampolgároknak adható legmagasabb kitüntetésért, amelyet a Szentszék és Magyarország kapcsolatai erősítéséért kapott és azért, hogy a magyar államfő és miniszterelnök felfigyelt törekvéseire, amelyekkel mindig a lengyel és magyar nemzet, valamint az egyházak és a közösségek kapcsolatait kívánta erősíteni.

Rámutatott: a két nemzetet egyesíti a közös sorsa, s ma még világosabban látják, hogy mennyire fontos az a közös törekvésük, hogy együtt építsék Európa emberibb és boldogabb jövőjét. Mint mondta, nagyra becsüli azt a gondolkodást, amely egyesíti Magyarországot és Lengyelországot, hogy azok az értékek, amelyek a két ország és egész Európa keresztény önazonosságát alkotják, megőrizhetők legyenek. Közös ügynek nevezte a családok és a fiatal nemzedék felkarolását, és rámutatott: e tekintetben Szent II. János Pál pápa örökösei, aki hatalmas szeretettel szívén viselte a magyarok sorsát, és hirdette a keresztény Európa egységét.

A miniszter az igeliturgia után külön is találkozott és megbeszélést folytatott Stanislaw Dziwisz bíborossal, majd részt vett Móser Zoltán fotóművész - az auschwitzi haláltáborban elpusztult foglyok emlékének szentelt - Gyászba borult életem című kiállításának bemutatóján. Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházügyi államtitkár is.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×