eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hó alatt az Egyesült Államok keleti partvidéke

Washingtonban és New Yorkban megkezdődött a hóeltakarítás vasárnap, az északkeleti szövetségi államokban viszont még tart a vihar, amely eddig tizenkilenc halálos áldozatot követelt.

New Yorkban vasárnap reggel feloldották az autókra elrendelt kötelező közlekedési tilalmat, megindult a metróközlekedés is, Washingtonban viszont változatlanul nem működik a tömegközlekedés, nem jár a metró sem. A két nagyvárosban már megkezdődtek a hóeltakarítási munkálatok, ami nem kis feladat lesz, hiszen átlagosan kilencven-százhúsz centiméteres a hótakaró. Igaz, New Yorkban - ahol ez volt a város történetének második legnagyobb hóvihara - "csak" hatvannyolc centiméteres a hó vastagsága.

A közben újabb becenevekkel (Snowmageddon, Snowzilla) illetett hóvihar a keleti part más vidékein változatlan erővel tombol, különösen veszélyes az óceánparti településeken. Eddig tizenhárman haltak meg az időjárás miatti autóbalesetben, hárman a hólapátolás közben kaptak szívrohamot és már nem tudták megmenteni őket, hárman pedig megfagytak a hidegben. A vihar által sújtott vidékeken nyolcvanötmillió ember él, és még mindig kétszázezren vannak áramszolgáltatás nélkül, a leszakadt villanyvezetékek miatt.

A nap ugyan hétágra süt a keleti partvidéken, de a hőmérséklet fagypont alatt van és jég borít szinte mindent. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy csalóka a szépnek látszó idő, az utakra nem szabad kimenni, még a magasabb rendű országutakat is jég borítja.

New Jersey és New York államok óceánparti településeit két napja áradás fenyegeti, egyes településeket már elöntött a jeges tengervíz. Ráadásul szombaton este, a telihold miatt, különösen magas volt a dagály, és New Jersey alacsonyan fekvő tengerparti településeinek utcáin derékig érő jeges víz hömpölyög.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint a viharzóna az Atlanti-óeán felé mozdult, ám nagy hóviharok várhatóak még Massachusetts és Maine államokban is.

Van azonban "valaki", aki rendkívül örvendezik a hótakarónak, vidáman pancsol a magas hóban: valamennyi televíziós csatorna bemutatta, ahogyan a washingtoni állatkert óriás pandamackója, Tian Tian kijött az udvarra, és hosszasan hempergett a hóban, a tappancsait dörzsölgette, eljátszadozott a hóval, és láthatóan élvezte a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×