eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma

Görögország uniós segítséget kér a migránsok visszaküldéséhez

Hajókat kér az uniós határőrizeti ügynökségtől, a Frontextől Görögország, hogy visszaküldhesse Törökországba azokat a migránsokat, akik a görög szigetekre érkeznek, de nem jogosultak menekültstátusra - közölte szombaton Nikosz Kociasz görög külügyminiszter.

Az athéni diplomácia vezetője szerint ehhez körülbelül száz vízi járműre lenne szükség, miután tavaly mintegy 850 ezren keltek át az Égei-tengeren Törökországból Görögországba. Jelenleg a Frontex 15 hajóval segíti a görög parti őrség munkáját.

Közben a görög-török szárazföldi határnál tiltakozók azt követelték, hogy Athén könnyítse meg a migránsok belépését Törökországból a szárazföldön.

A mintegy 200 kilométer hosszú görög-török határ túlnyomó részén az Évrosz, vagy törökül Meric folyó természetes határt képez, ám mintegy 12 kilométer szárazföld, ahol korábban aknamező volt, jelenleg viszont kerítés állja útját a migránsoknak. A térségben és a folyón rendszeresen járőröznek rendőrök és katonák, illetve kamerás megfigyelőrendszer is épült.

A tiltakozók azt kiabálták, hogy a kerítés miatt fulladnak a tengerbe a menekültek.

"Életbevágó, hogy a kerítést lebontsák. A kerítés kényszeríti rá a menekülőket, hogy az Égei-tengeren kíséreljék meg az átkelést" - magyarázta Mihalisz Szopacoglu aktivista. Ebben a hónapban legkevesebb hatvan migráns fulladt a tengerbe, miközben a görög szigetek felé igyekeztek.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet görögországi munkacsoportjának vezetője szerint biztonságos és törvényes átkelőhelyet kellene létrehozni a szárazföldi határon, hogy a menekülök ne a veszélyes és törvénytelen tengeri átkeléssel próbálkozzanak, kockáztatva a saját életüket és sokszor a családjukét is.

A görög migrációügyi miniszter szerint viszont a szárazföldi határon nem megoldható a migránsok tömeges ellenőrzése.

"A szárazföldi határ 12,5 kilométeres szakaszán a problémát megoldottuk. Az átlépések száma zéró" - közölte Paszkalisz Sziritudisz rendőrezredes, az évroszi határőrmisszió parancsnoka, hozzátéve, hogy a rendőri és politikai vezetés utasításait hajtják végre, s amíg az nem változik, addig a határzár is marad.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×