Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Határellenőrzés nélkül mehetünk síelni Ausztriába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mától működik Ausztria déli részén, Spielfeld településnél lévő határirányítási rendszer. Az osztrák-szlovén határhoz - a migrációs hullám miatt - mintegy ötszáz katonát küldenek. Magyarország Bécsbe akkreditált nagykövete szerint a magyar utazók továbbra is ellenőrzés nélkül léphetnek át nyugati szomszédunk területére. Perényi János, Magyarország Ausztriába akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete beszélt erről az InfoRádiónak.

"Legjobb tudomásom szerint pillanatnyilag nincs határellenőrzés az osztrák-magyar határon. Az osztrák kormány a szlovén-osztrák határra összpontosítja erőfeszítéseit, hiszen az elmúlt hónapokban onnan érkeztek a migránsok és menekültek" - mondta Perényi János, Magyarország Ausztriába akkreditált nagykövete az InfoRádiónak.

Hozzátette: technikai határzár már van az osztrák-szlovén határon, állítólag 3,7 kilométer. Bár a migrációs hullám során belső határellenőrzést is bevezettek és a szúrópróbaszerű ellenőrzés hetekig folyt, ezek az ellenőrzések egyre ritkábbak lettek.

"Nem kizárható, hogy Ausztria felfüggeszti Schengent, de óvatosan kell bánni ezzel a kifejezéssel. Hiszen a schengeni szabályok bizonyos helyzetekben lehetővé teszik a schengeni szabályok felfüggesztését. Ezt megtették ideiglenes jelleggel más tagállamok, és egyáltalán nem kizárható. Minden attól függ, hogy a német kormány hogyan fog dönteni" - hangsúlyozta a nagykövet.

Mint mondta, nehéz előre megjósolni, hogy azok a magyarok, akik Ausztriába szeretnének menni síelni vagy pihenni, számíthatnak-e fennakadásra, de a követség honlapján folyamatosan frissítik az ilyen jellegű információkat.

"Jelenleg semmi nem indokolja, hogy az osztrák-magyar határon fokozott ellenőrzés legyen, kategorikusan mégsem merném kijelenteni, hogy aki sífelszereléssel igyekszik Ausztriába, annak semmifajta fennakadással nem kell számolnia. Mindenkinek, aki Ausztriába készül, figyelmébe ajánlom a Külügyminisztérium honlapját, ahol folyamatosan frissítjük az információkat. Ezenkívül a rendőrség honlapján, a police.hu-n is tud a közönség tájékozódni." - fogalmazott Perényi János.

Hanganyag: Németh Zoltán