eur:
392.8
usd:
366.39
bux:
66293.8
2024. április 25. csütörtök Márk

Határellenőrzés nélkül mehetünk síelni Ausztriába

Mától működik Ausztria déli részén, Spielfeld településnél lévő határirányítási rendszer. Az osztrák-szlovén határhoz - a migrációs hullám miatt - mintegy ötszáz katonát küldenek. Magyarország Bécsbe akkreditált nagykövete szerint a magyar utazók továbbra is ellenőrzés nélkül léphetnek át nyugati szomszédunk területére. Perényi János, Magyarország Ausztriába akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete beszélt erről az InfoRádiónak.

"Legjobb tudomásom szerint pillanatnyilag nincs határellenőrzés az osztrák-magyar határon. Az osztrák kormány a szlovén-osztrák határra összpontosítja erőfeszítéseit, hiszen az elmúlt hónapokban onnan érkeztek a migránsok és menekültek" - mondta Perényi János, Magyarország Ausztriába akkreditált nagykövete az InfoRádiónak.

Hozzátette: technikai határzár már van az osztrák-szlovén határon, állítólag 3,7 kilométer. Bár a migrációs hullám során belső határellenőrzést is bevezettek és a szúrópróbaszerű ellenőrzés hetekig folyt, ezek az ellenőrzések egyre ritkábbak lettek.

"Nem kizárható, hogy Ausztria felfüggeszti Schengent, de óvatosan kell bánni ezzel a kifejezéssel. Hiszen a schengeni szabályok bizonyos helyzetekben lehetővé teszik a schengeni szabályok felfüggesztését. Ezt megtették ideiglenes jelleggel más tagállamok, és egyáltalán nem kizárható. Minden attól függ, hogy a német kormány hogyan fog dönteni" - hangsúlyozta a nagykövet.

Mint mondta, nehéz előre megjósolni, hogy azok a magyarok, akik Ausztriába szeretnének menni síelni vagy pihenni, számíthatnak-e fennakadásra, de a követség honlapján folyamatosan frissítik az ilyen jellegű információkat.

"Jelenleg semmi nem indokolja, hogy az osztrák-magyar határon fokozott ellenőrzés legyen, kategorikusan mégsem merném kijelenteni, hogy aki sífelszereléssel igyekszik Ausztriába, annak semmifajta fennakadással nem kell számolnia. Mindenkinek, aki Ausztriába készül, figyelmébe ajánlom a Külügyminisztérium honlapját, ahol folyamatosan frissítjük az információkat. Ezenkívül a rendőrség honlapján, a police.hu-n is tud a közönség tájékozódni." - fogalmazott Perényi János.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×