Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elmenekültek Iránból a korbácsolásra ítélt költők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elmenekült Iránból az a két költő, akiket tavaly ősszel hosszú börtönbüntetésre és korbácsütésekre ítéltek - írta hétfőn egyikük közlésére hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

A két költő menekülése felhívja a figyelmet arra az AP szerint, hogy az Iszlám Köztársaság és a Nyugat viszonyának normalizálására tett erőfeszítések közepette az iráni keményvonalasok továbbra is vasszigorral ellenőrzik a mindennapi élet minden területét a közel-keleti országban.

A hét végén az Egyesült Államok és az Európai Unió megkezdte az iráni szankciók feloldását, és Teherán korábban szabadon engedett négy, bebörtönzött iráni-amerikai kettős állampolgárt hét olyan iráni személyért cserébe, akiket az Egyesült Államokban tartottak fogva.

A civil életben szülészorvosnőként dolgozó Fátemi Ekteszárit 11 év börtönre, míg a szintén orvos végzettségű Mehdi Muszavit kilenc év szabadságvesztésre, ezen felül mindkettejüket 99 korbácsütésre ítélték egyebek között államellenes propaganda és "szentségek megsértése" címén.

Ekteszári az AP-nek hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Muszavival együtt sikerült egy másik országba szökniük, biztonsága érdekében azonban nem részletezte tartózkodási helyét.

A két írót valószínűleg azért vették célba a hatóságok, mert munkásságukat külföldön is ismerik. Mindkettő "posztmodern gazal" költőnek mondja magát, aki a hagyományos perzsa szerelmi szonett műfajának felélesztését segítségül hívva mondja el a jelenkor politikai és társadalmi problémáit.

Az iráni keményvonalasok a Nyugathoz való közeledést fenyegetőnek tartják Iránra nézve és az erkölcsi hanyatlás jelének tekintik. Jogvédő csoportok és elemzők úgy vélik, hogy a keményvonalasok a februári parlamenti választások közeledtével még erőteljesebben lépnek fel a másként gondolkodókkal szemben.