eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Elmenekültek Iránból a korbácsolásra ítélt költők

Elmenekült Iránból az a két költő, akiket tavaly ősszel hosszú börtönbüntetésre és korbácsütésekre ítéltek - írta hétfőn egyikük közlésére hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

A két költő menekülése felhívja a figyelmet arra az AP szerint, hogy az Iszlám Köztársaság és a Nyugat viszonyának normalizálására tett erőfeszítések közepette az iráni keményvonalasok továbbra is vasszigorral ellenőrzik a mindennapi élet minden területét a közel-keleti országban.

A hét végén az Egyesült Államok és az Európai Unió megkezdte az iráni szankciók feloldását, és Teherán korábban szabadon engedett négy, bebörtönzött iráni-amerikai kettős állampolgárt hét olyan iráni személyért cserébe, akiket az Egyesült Államokban tartottak fogva.

A civil életben szülészorvosnőként dolgozó Fátemi Ekteszárit 11 év börtönre, míg a szintén orvos végzettségű Mehdi Muszavit kilenc év szabadságvesztésre, ezen felül mindkettejüket 99 korbácsütésre ítélték egyebek között államellenes propaganda és "szentségek megsértése" címén.

Ekteszári az AP-nek hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Muszavival együtt sikerült egy másik országba szökniük, biztonsága érdekében azonban nem részletezte tartózkodási helyét.

A két írót valószínűleg azért vették célba a hatóságok, mert munkásságukat külföldön is ismerik. Mindkettő "posztmodern gazal" költőnek mondja magát, aki a hagyományos perzsa szerelmi szonett műfajának felélesztését segítségül hívva mondja el a jelenkor politikai és társadalmi problémáit.

Az iráni keményvonalasok a Nyugathoz való közeledést fenyegetőnek tartják Iránra nézve és az erkölcsi hanyatlás jelének tekintik. Jogvédő csoportok és elemzők úgy vélik, hogy a keményvonalasok a februári parlamenti választások közeledtével még erőteljesebben lépnek fel a másként gondolkodókkal szemben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×