eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Merkel: Még nagyon hosszú az út Törökország uniós tagságáig

A menekültválság megoldása érdekében Törökországgal való együttműködés fontossága ellenére még nagyon hosszú az út Ankara európai uniós tagságáig a német kancellár szerint.

Angela Merkel erről szokásos szombati videoüzenetében beszélt. A kancellár szerint "még nagyon hosszú utat kell megtenni" addig, míg Törökország az unió teljes jogú tagjává válhat.

Az Európai Unió októberben 3 milliárd eurót ígért Törökországnak a szíriai menekültek ottani ellátásának támogatására, továbbá a török állampolgárok számára vízumkönnyítéseket ígért, és kilátásba helyezte újabb fejezetek megnyitását az Ankarával zajló csatlakozási tárgyalásokon. Merkel az együttműködés erősítésének egyik legfőbb szószólója volt.

Videoüzenetében a német kancellár hangsúlyozta: európai érdek, hogy a menekültek Törökországban maradhassanak, és - mint fogalmazott - ne találhassanak okot arra, hogy elmenjenek onnan. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy Szíriában fegyverszünet jöjjön létre - jelentette ki.

A kancellár közölte, hogy jövő héten Berlinben első ízben kerül sor török-német kormánykonzultációkra. Merkel szerint ezeknek a konzultációknak semmi köze a keddi isztambuli merénylethez, amelyben tíz német turista vesztette életét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×