Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megint showműsorra hasonlított a republikánus elnökjelölt-aspiránsok vitája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb show-műsor jellegű, két és fél órás vitát tartottak a republikánus elnökjelölt-aspiránsok. A politikusok abban egyetértettek, hogy a demokrata vezetés alatt az ország katonailag, és a világpolitikában meggyengült.

A népszerűségi listát vezető két politikus, Donald Trump és Ted Cruz összecsapása uralta a republikánus elnökjelölt-aspiránsok hatodik nyilvános televíziós vitáját, amely ezúttal a dél-karolinai Charleston városában tartottak. A politikusok ismét sokat beszéltek nemzetközi biztonsági, külpolitikai kérdésekről, megvitatták a menekültkérdést, a globális terrorizmus elleni küzdelem ügyét, és az amerikai nemzetbiztonság helyzetét. Ismét többen bírálták a milliárdos üzletember Donald Trump korábbi muszlimellenesnek talált elképzelését, amely szerint megtiltaná a beutazásukat az Egyesült Államokba. A vitát moderáló Fox News munkatársának kérdésére, hogy az ötlete miatt elhangzottak közül van-e egyetlen érv, ami megváltoztatta az álláspontját, egyértelműen felelt.

"Nem. Fel kell hagynunk a politikai korrektséggel, hogy létrehozzunk egy országot, ahol nem fordulhatnak elő olyan esetek, hogy emberek repülőket vezetnek a WTC-be, hogy lövöldözzenek Kaliforniában. Ki kell derítenünk, mi folyik itt. Azt mondtam, ideiglenesen, nem örökre tiltanám meg a beutazásukat" - mondta Trump, akinek válaszul a korábban favoritnak tartott, most alig pár százalékos népszerűséggel bíró Jeb Bush megismételte: lehetetlen úgy az Iszlám Állam ellen koalíciót létrehozni a közel-keleten, hogy közben kitiltják az országból a muszlimokat. A volt floridai kormányzó láthatóan igyekezett a korábbiaknál jelentősebb szerepet játszani a vitában, így komoly offenzívát indított a demokraták legfőbb elnökjelölt-aspiránsa ellen.

"Hillary Clinton egy nemzetbiztonsági katasztrófa lenne megválasztása esetén. Éppen az FBI folytat ellene vizsgálatot. Gondoljanak bele, ha megválasztanák az ország helyett azzal lenne elfoglalva, hogy ingázzon a Fehér ház és a bíróság között" - mondta derültséget okozva Bush, a volt külügyminiszter e-mail botránya miatti ügyre utalva. Trump belekötött a népszerőségi listán jelentősen lemaradva, de második helyen álló Ted Cruzba, mondván, hogy nem is indulhatna elnökjelölként, mert nem az Egyesült Államokban, hanem Kanadában született.

"Azonban a törvények és a tények nagyon világosak, egy amerikai polgár külföldön született gyereke, született amerikai állampolgár" - mondta Cruz, hozzátéve, ha azt nézi, hogy a szülőknek amerikai földön kellett volna születniük, akkor nem csak ő hanem Marco Rubio és érdekes módon Donald Trump is ki lenne kizárva a Fehér Házért folytatott versenyből.

Hanganyag: Király István Dániel