Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Élelmiszer-szállító konvojra támadtak Maliban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fegyveresek rohamoztak meg pénteken egy élelmiszer-szállító konvojt Mali északi részén, a támadásban négy fegyveres és két katona életét vesztette - közölték a mali hatóságok.

A gépkocsikon a nyugat-afrikai országban kialakult ingatag belbiztonsági helyzet miatt elmenekült közösségeknek szállítottak élelmiszert.

A védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a mali fegyveres erők négy terroristával végeztek és hármat megsebesítettek. A támadók egyik járművét lefoglalták.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ottmaradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

A legutóbbi erőszakcselekmények egyike volt, amikor tavaly november 20-án lázadók megtámadtak egy luxusszállodát az ország fővárosban, Bamakóban, és túszokat ejtettek. A támadásban húszan haltak meg. Egy másik eset során idén januárban fegyveresek raboltak el egy svájci állampolgárt timbuktui otthonából.

A mali hadsereget rendszeresen éri fegyveres támadás. 2015-ben 82 katona vesztette életét hasonló merényletben.