eur:
394.29
usd:
370.2
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Élelmiszer-szállító konvojra támadtak Maliban

Fegyveresek rohamoztak meg pénteken egy élelmiszer-szállító konvojt Mali északi részén, a támadásban négy fegyveres és két katona életét vesztette - közölték a mali hatóságok.

A gépkocsikon a nyugat-afrikai országban kialakult ingatag belbiztonsági helyzet miatt elmenekült közösségeknek szállítottak élelmiszert.

A védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a mali fegyveres erők négy terroristával végeztek és hármat megsebesítettek. A támadók egyik járművét lefoglalták.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ottmaradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

A legutóbbi erőszakcselekmények egyike volt, amikor tavaly november 20-án lázadók megtámadtak egy luxusszállodát az ország fővárosban, Bamakóban, és túszokat ejtettek. A támadásban húszan haltak meg. Egy másik eset során idén januárban fegyveresek raboltak el egy svájci állampolgárt timbuktui otthonából.

A mali hadsereget rendszeresen éri fegyveres támadás. 2015-ben 82 katona vesztette életét hasonló merényletben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×