eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több terrorelhárító lesz a Scotland Yardnál

Több mint a negyedével növelik a Scotland Yard terrortámadások esetén bevethető fegyveres osztagának létszámát a novemberi párizsi merényletek után elkezdett felülvizsgálat keretében.

Sir Bernard Hogan-Howe, a londoni rendőrség főparancsnoka csütörtöki közleményében bejelentette, hogy 600 fővel 2800 tagúra bővül ez az egység. A létszámnövelést a Scotland Yard már meglévő állományán belüli átképzéssel és átcsoportosítással hajtják végre.

Hogan-Howe szerint az intézkedés "költséges, de London biztonságának szempontjából életfontosságú".

Sir Bernard hangsúlyozta: továbbra sem változik az az alapelv, hogy Nagy-Britanniában a rendőrök általában nem viselnek fegyvert, és e hagyománynak megfelelően a londoni rendőrség állományának nagyon nagy többsége, 92 százaléka ezután is lőfegyverek nélkül látja el feladatát.

A Scotland Yard vezetője szerint ugyanakkor a párizsi merényletek is megerősítették, hogy elengedhetetlen egy olyan fegyveres rendőri erő, amely ilyen támadás esetén bevethető a terroristák ellen. "Õszintén remélem, hogy ilyesmi soha nem történik a mi utcáinkon, de a Metnek (Metropolitan Police, a Scotland Yard, vagyis a londoni rendőrség hivatalos neve) akkor is a lehető legmagasabb szintű felkészültséget kell elérnie" - hangsúlyozta csütörtöki közleményében Hogan-Howe.

A tavalyi párizsi merényletek után a brit kormány számos más biztonságnövelő célú intézkedést is bejelentett. Jelentősen bővítik mindenekelőtt a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását, emellett megkétszerezik a repülésbiztonsági intézkedésekre fordítható költségvetési összeget.

A finanszírozás megemelése révén a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál a párizsi terrortámadások előtt 12 700-an dolgoztak.

A brit kormány emellett kétszeresére emeli a légierő drónjainak számát, újgenerációs kibervédelmi rendszereket honosít meg, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növeli a hadsereg különlegesen kiképzett, terrorellenes feladatokra is bevethető kommandós alakulatainak fejlesztésére fordított összeget.

David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal a párizsi merényletek után - részéletek nélkül - közölte: a brit biztonsági szolgálatok az addig eltelt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×