eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lengyelország az év végéig négyszáz menekültet fogadna be

Lengyelország az év végéig négyszáz menekültet kész befogadni a tavaly szeptemberben megszavazott európai uniós kvótarendszeren belül, melybe még az előző lengyel kormány egyezett bele - erősítette meg csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban a bevándorlási hivatal szóvivője.

A számról Beata Szydlo kormányfő már kedden beszélt, de további részletek nélkül említette meg. A bevándorlási hivatal részéről Ewa Piechota szóvivő csütörtökön elmondta, Görögország eddig 65, Olaszország pedig egy, jelenleg az ottani táborokban tartózkodó és az áttelepítésre elvileg kész személyről értesítette a lengyel hatóságokat.

A befogadandó embereket jelenleg a táborokban személyazonossági és biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, az érkezésükről szóló végleges döntést a lengyel hatóságok csak az eljárás befejezése után hozzák meg - mondta el Piechota. Hozzátette, a menekültek megtagadhatják az áttelepülést Lengyelországba, de ez azzal járna, hogy a várakozási lista végére kerülnek.

Az említett csoportot szíriai, iraki, jemeni és eritreai menekültek alkotják.

A tavaly novemberben beiktatott lengyel kormány már korábban megerősítette, hogy betartja az előző kabinetnek az uniós belügyminiszterek szeptember végi ülésén vállalt kötelezettségét. Az uniós ülésen megszavazták a kötelező kvótarendszert, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozza elő a tagországok között. Lengyelországnak ezen megállapodás, valamint egy korábbi elköteleződés értelmében összesen 6-7 ezer migránst kellene befogadnia 2017 végéig.

A befogadandó menekültek a következő két év folyamán, legfeljebb 150 fős csoportokban érkeznek Lengyelországba. Az első, 100 fős csoport előzetes bejelentések szerint márciusig érkezne.

A lengyel kormány ellenzi az állandó uniós menekültelosztási mechanizmus elfogadását, és a nagyobb hangsúlyt a külső uniós határok védelmére, valamint a források, a közel-keleti konfliktusok kezelésére fekteti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×