Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jakartára utalt az Iszlám Állam rejtélyes figyelmeztetése?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet közölt egy rejtélyes figyelmeztetést a csütörtöki jakartai merénylet előtt - közölte az indonéz rendőrség szóvivője egy helyi rádióadónak nyilatkozva.

A figyelmeztetés úgy szólt, hogy "lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé" - mondta a szóvivő. "Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni" - tette hozzá, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.

Decemberben számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az IÁ-hoz voltak köthetők. Szíriában és Irakban több száz indonéz csatlakozott a dzsihadista szervezethez.

Az indonéz rendőrség egyelőre csak annyit közölt a csütörtöki merényletről, hogy nem zárható ki, hogy az IÁ tette volt.

A holland külügyminisztérium közölte, hogy a merényletben súlyosan megsebesült egy holland állampolgárságú ENSZ-alkalmazott. Bert Koenders külügyminiszter szigorúan elítélte a támadást.

Az indonéz hatóságok közlése szerint két civil halt meg a támadásban, egy indonéz és egy holland állampolgár. Egyelőre nem világos, hogy ugyanarról a hollandról van-e szó, mint akit Hága említett.

A bevásárlóközpont közelében, amely előtt a támadás kezdődött, és amelynek mozijában később a tűzpárbaj lezajlott a rendőrség és a támadók között, az ENSZ-nek több irodája is van.

A legfrissebb indonéz hatósági jelentés szerint a két civil áldozat mellett öt támadó is meghalt. Egy korábbi jelentésben sokkal nagyobb szám szerepelt a halottakat illetően: az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt jelentette, hogy 17 ember - hét civil, öt rendőr és öt merénylő - vesztette életét.

A legfrissebb jelentés szerint a sebesültek száma tíz, és van köztük egy algériai állampolgár.

A jakartai merénylet hatására a szomszédos Malajzia hatóságai megemelték az országban a terrorfenyegetettség szintjét.