Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megsózták a brit uralkodót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Marcipánból készült Brandenburgi kaputól fél kiló són át a bumerángig terjed azoknak az ajándékoknak a sora, amelyekkel a brit királyi család tagjait lepték meg tavaly kormányok és alattvalók.

Az udvar az előírásoknak megfelelően szerdán közzétette a tavalyi ajándéklistát. A szigorú szabályok alapján a királyi család tagjai használhatják - ruhanemű esetén viselhetik - az ajándékokat, de az értékesebb darabok a brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust tulajdonába kerülnek. A 150 fontnál (65 ezer forintnál) kisebb értékű ajándéktárgyakat a királyi család tagjai jótékonysági szervezeteknek vagy saját személyzetüknek is odaadhatják.

A szerdán ismertetett lista egyik legszebb darabja a berlini Brandenburgi kapu marcipánból készült mása. Ezt II. Erzsébet királynő kapta Joachim Gauck német államfőtől, amikor férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában tavaly júniusban állami látogatást tett Németországban.

A máltai miniszterelnök praktikusabb ajándékkal, egy fekete kézitáskával lepte meg az uralkodót, tudván, hogy a királynő rajong a szép táskákért.

Máltai látogatásán II. Erzsébet királynő egy festményt is kapott a Villa Guardamangiáról, vagyis arról házról, amelyben - még hercegnőként - férjével, a brit királyi haditengerészet tisztjeként Máltán állomásozó Fülöppel lakott 1947-ben kötött házasságuk után.

A királynőről köztudott, hogy nosztalgiával emlékszik vissza a Máltán töltött évekre. Az uralkodó és férje 60. házassági évfordulóját is Máltán ünnepelte 2007-ben.

György herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, és húga, Charlotte hercegnő szintén számos ajándékot kapott. Vilmos herceg és Katalin hercegnő két gyermekét - az uralkodó dédunokáit - a japán császári pár játékcsomaggal, a kínai kormány játéktelefonnal, játékrepülővel és gyerekkártyával lepte meg, amikor Vilmos és hitvese látogatást tett a két országban.

David Carter, az új-zélandi parlament elnöke helyi gyapjúból készült meleg ruhákat és sapkákat küldött Charlotte-nak és Györgynek, amikor a nagypapa, vagyis Károly trónörökös, Vilmos édesapja - hitvese, Kamilla hercegnő kíséretében - látogatást tett Új-Zélandon. A trónörökösi házaspár óceániai körútján egy pár bumerángot is átvehetett a helyi alattvalóktól.

A szerdai ajándéklistán szerepel egy csomag só is. Az egy font - 45 deka - sót a korona fennhatósága alá tartozó Brit Virgin-szigetek kormányzója adta át Londonban, felélesztve a viktoriánus időszakban meghonosodott, aztán feledésbe merült protokollt, amelynek alapján a szigetcsoport lakói minden évben elküldenek az uralkodónak egy font sót, az egyik helyi sziget, a sós taváról és az abból kitermelt sóról ismert Salt Island "bérleti díjaként".