eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma

Jól képzettek az Ausztriába érkező menekültek

Az Ausztriában lévő menekültek nagy része jól képzett, ők javarészt Szíriából, Iránból és Irakból érkeztek - derült ki az osztrák munkaügyi központ (AMS) kedden bemutatott elemzéséből. Az intézmény vezetője szerint ennek ellenére nem lesz könnyű beilleszkedniük.

A központ csaknem 900, menekültstátussal rendelkező férfi és nő képességeit mérte fel ősszel. Az öt hétig tartó kurzusokon főként a Szíriából, Irakból, Iránból és Afganisztánból érkezők nyelvtudását, szakmai képzettségét és iskolai végzettségét vizsgálták.

A felmérésben résztvevő menekültek 61 százaléka rendelkezik szakmai ismeretekkel, érettségivel vagy folytatott egyetemi tanulmányokat. Viszont az Afganisztánból érkezők 30 százalékának nincsen iskolai képesítése, 20 százalékuk csupán általános iskolai képzésben részesült. A vizsgálat eredménye szerint a menekültstátussal rendelkező nők jobban képzettek, mint a férfiak.

Az AMS vezetője, Johannes Kopf úgy fogalmazott, hogy az ausztriai munkaerőpiac "óvatosan optimista" lehet a menekültstátussal rendelkezők munkaerőpiaci integrációjával kapcsolatban. Kopf óvott attól, hogy a szíriai, az iráni és az iraki menekültek viszonylagosan jó képzettsége miatt sokan úgy gondolják, hogy ezeknek az embereknek könnyű lesz beilleszkedniük az osztrák munkaerőpiacon.

Kopf arra is emlékeztetett, hogy a menekültek még nem vesznek részt teljes mértékben a munkaerőpiacon, hiszen többségüknél még csak most folyik kérelmének elbírálása.

December végén 21 ezer menekült volt részese az AMS programjának, 53 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Közülük 6600-an Szíriából, 4700-an Afganisztánból, 3300-an pedig Oroszországból érkeztek. Az AMS 2016-ban azzal számol, hogy mintegy 33 ezer menekült lesz majd az osztrák munkaerőpiacon.

Kilencvenezer menedékkérelmet nyújtottak be 2015-ben Ausztriában az osztrák belügyminisztérium kedden bemutatott előzetes adatai szerint, vagyis több mint háromszorosát annak, amennyit 2014-ben. A számítások szerint a legtöbben, mintegy 25 ezren Afganisztánból nyújtottak be kérelmet, és csaknem ugyanennyi szíriai állampolgár is szeretne Ausztriában maradni. Az iraki menedékkérők több mint 13 ezren voltak.

Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben pedig 11 ezer menedékjogi igény érkezett be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×