eur:
393.27
usd:
367.32
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Beiktatták tisztségébe Katalónia új elnökét

Ünnepélyes keretek között beiktatták tisztségébe Carles Puigdemontot, Katalónia új elnökét kedd este, a katalán kormánynak otthont adó, Barcelona belvárosában lévő palotában.

A ceremónia alkalmából az épület előtti tér egy részét lezárták és kordonnal vették körbe, amely mögött az érdeklődő tömeg már jóval az esemény kezdete előtt elkezdett gyülekezni.

Az ünnepségre meghívott 400 vendég vörös szőnyegen, díszsorfal mellett elhaladva sétálhatott be a palotába, ahol a ceremónia Artur Mas leköszönő elnök beszédével vette kezdetét.

"Nyugodtan hagyom el az elnökséget, azzal a meggyőződéssel, hogy a legjobb tudásom szerint szolgáltam" - hangsúlyozta rövid beszédében a politikus, aki 2010 óta irányította a katalán autonóm közösséget, és egyúttal megköszönte utódjának, hogy ezekben, a Katalónia számára a sorsdöntő pillanatokban vállalta a megbízatást.

Carles Puigdemont hivatali esküjében a katalán népnek fogadott hűséget, a királynak és alkotmánynak azonban nem, ugyanis Carme Forcadell, a parlament elnöke így olvasta elő az eskü szövegét.

Az új elnök első beszédében hangsúlyozta, hogy azok, akik kormányozzák Katalóniát soha nem veszíthetik szem elől az emberek elvárásait.

"Tisztességesnek kell lennünk, és el kell ismernünk, hogy ebben a pillanatban (...) ezt nem tudjuk teljesíteni" - fogalmazott majd hozzátette: "anyagilag fuldoklunk, megalázottak vagyunk és alábecsülik identitásunkat".

A mintegy félórás beiktatási ceremónia végén az egybegyűltek elénekelték a katalán himnuszt.

Az új katalán elnök beiktatási ünnepségén a spanyol kormányt Jorge Fernandez Díaz belügyminiszter képviselte. Az eseményt követően az épületből távozó politikust az összegyűlt tömeg hangosan kifütyülte.

Az 53 Carles Puigdemontot két nappal ezelőtt választotta elnökké a katalán parlament függetlenségi pártokból álló többsége. Az elnökjelöltséget pedig három napja kapta meg, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Artur Mas nem tudja megszerezni az újraválasztásához szükséges támogató szavazatokat.

A volt elnök lemondott a jelöltségről, hogy ne kelljen megismételni a parlamenti választásokat az autonóm közösségben, de ezt az utolsó pillanatban tette meg, mivel az új elnök megválasztásának törvény által előírt határideje vasárnap éjfélkor járt le.

Az Artur Mas személyéhez ragaszkodó, a szeptember 27-i katalán parlamenti választásokon győztes Junst pel Sí (Együtt az igenért) nevű függetlenségi párttömörülés három hónapon keresztül sikertelenül győzködte a baloldali nacionalista Népi Egység (CUP) nevű pártot, amely megtagadta a politikus támogatását. Carles Puigdemontot azonban elfogadhatónak találták és 10-ből 8 képviselőjük megszavazta a parlamentben.

A támogatásért cserébe egyébként egy 270 millió euró értékű szociális intézkedéscsomag megvalósítását is megígérte a baloldali pártnak a Junts pel Sí, benne olyan elemekkel mint a kilakoltatások megállítása, a gyermekszegénység elleni harc, és az energiaszegénység csökkentése.

A pártok közös fő célkitűzése azonban, hogy elérjék Katalónia elszakadását és önálló köztársasággá alakulását a következő mintegy másfél évben. Törekvéseiket a spanyol kormány törvény-, illetve alkotmányellenesnek tartja, és a spanyol miniszterelnök szavai szerint minden lehetséges törvényi eszközzel meg fogja akadályozni.

Az új katalán elnök 2006-ban kezdődött politikai karrierjét megelőzően három évtizeden át újságíróként dolgozott. Girona városának polgármesteri posztját hagyta el az autonóm közösség vezetéséért, kormányát szerdán alakítja meg.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×