eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A szír kormányerők bevették a felkelők fellegvárát

A szíriai kormányerők teljes ellenőrzésük alá vonták kedden a Szalma nevű, stratégiai fontosságú települést, amely a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelők fő bástyájának számított az északnyugati Latakia tartományban - közölte egy katonai forrás, akit a szíriai állami televízió idézett.

"A hadsereg egységei a nemzetvédelmi erőkkel együttműködve megszerezték a teljes ellenőrzést Szalma település és a környező hegyek felett" - ismertette a neve elhallgatását kérve nyilatkozó katonai illetékes. Nyugati megfigyelők szerint ez a mostani győzelem a kormányerők legnagyobb sikere azóta, hogy Oroszország szeptember 30-án a rezsim kérésére légi hadműveletet indított Szíriában a "terroristák" ellen.

Független forrásból egyelőre nem erősítették meg a hadsereg győzelmét.

A nap folyamán előzőleg még csak arról érkeztek hírek, hogy a hadsereg "a vele szövetséges milíciák és a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet harcosainak támogatásával, valamint az intenzív orosz légicsapásoknak köszönhetően" be tudott nyomulni Szalma keleti részébe, ahol heves harcot vív az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Fronttal és más iszlamista felkelőkkel.

A Földközi-tenger partvidékén található hegyes vidék, Latakia Tartúsz tartománnyal együtt a szíriai rezsim fellegvára, ahol főleg a Bassár el-Aszad elnököt is tagjai között tudó síita alavita közösség él.

A keddi offenzívát megelőzően az orosz légierő 48 óra leforgása alatt 120 csapást mért Szalma körzetére. A kormányerők az utóbbi napokban számos falut visszafoglaltak a környéken. A tengerszint felett 800 méteres magasságban található Szalma 2012 júliusa óta volt a felkelők kezén.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×