eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Obama ismét a fegyvereladás ellen érvelt

Barack Obama amerikai elnök a fegyverviselés és -eladás szigorítása mellett érvelt a CNN hírcsatorna által szervezett nyilvános vitán.

Obamának az észak-virginiai Fairfax egyetemén helyi idő szerint csütörtök este tartott mintegy egyórás rendezvénye előtti percekben hozta nyilvánosságra a The New York Times az elnök cikkét, amelyben azt írta: nem kampányol olyan demokratikus politikusnak, aki nem támogatja a fegyverviselés és -eladás szigorítását.

A helyszínen a hírtévé munkatársa, Anderson Cooper az interjú elején megkérdezte Obamát: "Van fegyvere? Nem is érezte soha szükségét, hogy fegyvere legyen?" A politikus nemmel válaszolt, noha chicagói éveiből fegyverrel elkövetett erőszak emlékeit idézte fel. "A fegyveres erőszak kétharmada öngyilkosság, a gyermekáldozatok nagy része baleset áldozata, vagyis teljesen nem iktathatjuk ki a fegyver okozta tragédiákat, de a fegyverviselés és -eladás szigorításával jócskán csökkenthetjük az erőszakos cselekedetek arányát" - fogalmazott az elnök, akit a közönség nagy tapssal köszöntött, s akinek a később kérdéseket feltevő vendégek köszönetet mondtak az elnöki rendeletért.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az NRA (Nemzeti Lőfegyver Szövetség) története során támogatta a fegyvert vásárlók ellenőrzését, de - mint mondta - ma elutasítja, hogy a kormányzatnak van felelőssége abban, hogy a forgalomba kerülő termékek mindegyike biztonságos legyen, akár autós biztonsági övekről, akár lőfegyverekről van szó.

Obama ugyanakkor elutasította, hogy bizonyos körök azt sulykolják: a szövetségi kormány összeesküvést sző, és szükségállapot bevezetésének előjátékaként el akarja venni, be akarja gyűjteni a fegyvereket az állampolgároktól. "Én még egy évig itt leszek, mikor is kellett volna belefognom ebbe az összeesküvésbe?" - mosolyogta el magát Obama. Megismételte, hogy változatlanul támogatja az alkotmányos jogot a lőfegyver-viselésre, ugyanakkor fontosnak mondta a fegyverekkel elkövetett mészárlások visszaszorítását.

A George Mason Egyetem aulájában tartott rendezvényen megjelentek olyan vendégek is, akiknek hozzátartozója fegyveres erőszak áldozata lett. Köztük volt Mark Kelly és felesége, Gabrielle Gifford is. Gifford az az arizonai demokrata párti képviselő, akit 2011-ben egy fegyveres merénylő életveszélyesen megsebesített. Túlélte, betegágyánál ott volt Barack Obama is. A volt politikus férje, Mark Kelly most megfogalmazta a kérdést: Amerikában ma 350 millió lőfegyver van, 65 millió helyen, s vajon hogyan lehet ezt ellenőrizni?

A CNN a rendezvény előtt pár órával hozta nyilvánosságra a legújabb felmérését, s e szerint az amerikaiak 67 százaléka támogatja a szigorításról szóló elnöki intézkedéscsomagot, de 37 százalékuk szkeptikus a megvalósítással kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×