Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A CDU vezetése számottevően csökkenteni akarja a menekültek számát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nagyobbik német konzervatív kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetése számottevően csökkenteni akarja az országba érkező és ott tartózkodó menekültek számát, hogy ezáltal megakadályozza Németország "túlterhelését" - áll egy belső nyilatkozattervezetben, amely csütörtökön került a német sajtó birtokába.

A nyilatkozat szerint az elutasított menedékkérőket mihamarabb vissza kell toloncolni származási országukba, erősíteni kell a külső határok védelmét, és a menekültválsághoz vezető problémákat a származási országoknak nyújtott segítség növelésével kell kezelni.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a fellépés összehangoltságának javítása érdekében a szövetségi és tartományi szinten is törvényeket kell hozni a menekültek kötelező integrációjának előírásáról. Aki Németországba érkezik, annak tiszteletben kell tartania az ottani törvényeket és a kultúrát, és meg kell tanulnia németül - áll a dpa hírügynökség és a Die Welt magazin által is szemlézett dokumentumban.

A tervezet a pártvezetés pénteken kezdődő kétnapos mainzi ülésére készült, és a dpa német hírügynökség beszámolója szerint a Mainzi Nyilatkozat nevet viseli. A várakozások szerint a dokumentumot pénteken vagy szombaton teszik majd közzé.

A menekültkérdésre vonatkozó deklarációk mellett a dokumentum azt is egyértelművé teszi, hogy a CDU vezetése támogatja az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi és piacharmonizációs szerződést, amelyet Németországban éles baloldali bírálatok értek. A CDU szerint a megállapodás lehetőséget teremt a nemzetközi kereskedelem szabályozási kereteinek világszintű alakítására.