Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A CTBTO "szokatlan szeizmikus történést" észlelt Észak-Koreában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Szokatlan szeizmikus aktivitást" észlelt Észak-Koreában az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO), amely szerdán azután számolt be erről, hogy Phenjan bejelentette, sikeresen végrehajtotta első hidrogénbombatesztjét.

Thomas Mützelburg, az ENSZ bécsi székhelyű szakosított intézetének szóvivője későbbre ígért további tájékoztatást.

A CTBTO több száz olyan megfigyelő állomással rendelkezik, amelyek érzékelik a nukleáris kísérletre utaló rendellenes szeizmikus aktivitásokat vagy radioaktív sugárzásokat.

Az észak-koreai állami média előzőleg közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán.

Az amerikai földtani intézet (USGS) arról tájékoztatott, hogy szerdán 5,1-es magnitúdójú földrengést regisztráltak Észak-Korea északkeleti részén. A földrengés epicentruma ismert észak-koreai nukleáris létesítményektől 30-50 kilométerre volt.

A kínai szeizmológiai intézet közvetlenül ezután jelezte, hogy ez a rengés egy robbanás lehetett, miközben Japán "egy lehetséges nukleáris kísérletről" beszélt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a távol-keleti kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az Egyesült Államok és Dél-Korea, valamint független szakértők is kétkedve fogadták.

Észak-Korea korábban három kísérleti atomrobbantást hajtott végre, a legutóbbit 2013 februárjában. Ezekről - hivatalos bejelentés hiányában - a robbantások által okozott földrengések nyomán szerzett tudomást a nemzetközi közösség.