Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ENSZ BT elítélte Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének megtámadását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elítélte Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének megtámadását és a külföldi diplomaták védelmére szólította fel Iránt helyi idő szerint hétfőn elfogadott nyilatkozatában.

A világszervezet biztonságpolitikai döntéshozó szerve a teheráni nagykövetség mellett az iráni Meshed városában található szaúdi konzulátus felgyújtását is "a lehető leghatározottabban elítélte". Egyúttal arra szólította fel a feleket, hogy "folytassák a párbeszédet és tegyenek lépéseket a térségbeli feszültségek enyhítésére".

A nyilatkozat ugyanakkor nem tért ki a szombati támadásokat kiváltó eseményre, azaz arra, hogy Szaúd-Arábiában aznap terrorizmus vádjával kivégeztek 47 embert, köztük Nimr al-Nimr befolyásos síita vallási vezetőt. Nimr kivégzése olyan mértékű felháborodást keltett Iránban, hogy a szaúdi nagykövetséget tüntetők támadták meg a hétvégén. Rijád válaszul megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Szaúd-Arábia ENSZ-missziója hétfőn egy közleményben azt hangoztatta, hogy a szombati kivégzésekhez vezető bírósági eljárások tisztességesek és jogszerűen voltak.

Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete, Abdalla al-Muallimi ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a történtek - szaúdi részről - nem lesznek hatással a szíriai és a jemeni konfliktusok megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítésekre.

A nagykövet közölte, hogy Rijád képviselteti magát a közelgő szíriai béketárgyalásokon, bár Irán szerepére utalva azt is megjegyezte, hogy Teherán "negatív és provokatív álláspontot képviselt (...) és nem hiszem, hogy a kapcsolatok felbontása lebeszéli őket erről a magatartásról".

A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán egymás legfőbb politikai-vallási riválisainak számítanak a Közel-Keleten, a szíriai és a jemeni konfliktusban is szemben álló feleket támogatnak.