eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hivatalba lépése másnapján meggyilkolták a mexikói polgármestert

Hivatalba lépésének másnapján ismeretlen fegyveresek betörtek a házába és meggyilkolták egy mexikói település polgármesterét - közölték a helyi hatóságok.

Gisela Motára, a fővárostól délre fekvő Temixco település frissen beiktatott polgármesterére négy fegyveres tört rá szombaton otthonában. A rendőrség üldözőbe vette a támadókat, és kettejüket agyonlőtték, a két másik fegyverest pedig őrizetbe vették.

A baloldali politikusnőt pénteken, újév napján iktatták be hivatalába, a ceremónia és halála között kevesebb mint 24 óra telt el. Gisela Motát pártja nekrológja úgy jellemezte, mint egy "erős és bátor nőt, aki teljes, frontális támadást hirdetett a bűnözés ellen".

Mota korábban Mexikó szövetségi törvényhozásának felsőházában is szolgált.

A százezer lakosú Temixco az ország egyik legveszélyesebb szövetségi államában, Morelosban található. A Temixcóval szomszédos Cuernavaca település már eddig is hírhedt volt a szervezett bűnözéshez köthető emberrablásokról és zsarolásokról.

Morelos szövetségi állam vezetése "hadüzenetnek" minősítette a történteket, és azt ígérte, hogy nem fog büntetlenül maradni az ügy.

Mexikóban a tavaly számos polgármestert gyilkoltak meg szervezett bűnözői csoportok. Az országban sok önkormányzat van drogkartellek informális befolyása alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×