eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Oroszország beperli Ukrajnát

Oroszország beperli Ukrajnát, mert december 31-ig nem fizetett vissza egy három milliárd dolláros eurókötvényt, valamint annak 75 millió dolláros kamatát - jelentette be csütörtök este az orosz pénzügyminisztérium.

A döntés várható volt, mert Moszkva nem fizetés esetére többször is kilátásba helyezte azt. A keresetet egy brit bíróságon fogja benyújtani Oroszország a kötvénykibocsátás feltételeinek megfelelően - tette hozzá a moszkvai minisztérium.

Az ügy ezt megelőző legutóbbi fejleménye, hogy Ukrajna december 18-án moratóriumot hirdetett az Oroszországgal szemben fennálló, csaknem 3,6 milliárd dollár hitelének visszafizetésére. A kötvényben lévő három milliárd dolláron felüli részt két ukrán állami vállalat, az Ukravtodor útkezelő és a rakétákat tervező Pivdenne (Déli) Tervezőiroda vette fel orosz bankoktól. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Kijev a külföldi hitelezőkkel megállapodott adóssága átalakításáról, egyedül Oroszországgal nem tudott megállapodásra jutni. Kijelentette, hogy a moratórium addig marad érvényben, amíg Moszkva alá nem írja a megállapodást az ukrán adósság átalakításáról a Kijev által javasolt formában, vagy bírósági döntés nem születik az ügyben. Jacenyuk hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész akár a bíróságon is tisztázni az adósságrendezés kérdését az orosz féllel.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések közben, 2013 decemberében állapodott meg Janukovics Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz államfővel arról, hogy Oroszország 15 milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának. Ennek első, 3 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban átutalta Oroszország. Az oroszbarát Janukovics menesztése után azonban Moszkva nem folyósította a kölcsön többi részét. A tartozást most december 20-án kellett volna Ukrajnának visszafizetnie.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője viszont figyelmeztette akkor Kijevet, hogy Oroszország fizetésképtelenné nyilvánítja Ukrajnát, és bírósághoz fordul, ha az nem rendezi még idén a vele szemben fennálló adósságát. Szavai szerint november közepén Oroszország felajánlotta, hogy kész feltételekkel átütemezni a december végén lejáró 3 milliárd dolláros ukrán adósságot. A feltételek között szerepelt, hogy Kijev ismerje el: állami hitelről van szó és nem magánhitelről, ahogy ezt most állítja. A másik fontos feltétel, hogy a visszafizetésre valamelyik vezető európai, vagy más országbeli bank garanciát vállaljon.

Oroszország javaslata az volt, hogy Ukrajna a következő három évben egyenlő részletekben fizesse vissza a 3 milliárd dollárt. Ezt azonban Kijev visszautasította. Jacenyuk több ízben kijelentette, hogy Moszkva nem kaphat kedvezőbb feltételeket, mint Ukrajna többi hitelezője. Velük Kijev abban állapodott meg, hogy az ország adósságának 20 százalékát a hitelezők leírják, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik.

Gerry Rice, az IMF vezető szóvivője szintén december közepén jelentette be: a Nemzetköz Valutaalap úgy döntött, módosítja hitelezési szabályait, és lehetővé teszi, hogy Ukrajna akkor is IMF-kölcsönhöz juthasson, ha nem törleszti határidőre 3 milliárd dolláros tartozását Oroszországnak.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×