Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Svájc átadta a FIFA korrupciós ügyének bizonyítékait Amerikának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A svájci szövetségi igazságügyi hivatal (FOJ) szerdán átadta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) sújtó korrupciós ügy bizonyítékainak első adagját az amerikai hatóságoknak.

A FOJ bejelentése szerint a most átadott nyomozati dokumentumokat felhasználhatják a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított magas rangú FIFA-vezetők elleni büntetőeljárásban. Az okiratok között a kenőpénzek továbbítására használt bankszámlák kivonatai is megtalálhatók. A vádak szerint észak- és dél-amerikai futballtornák televíziós és marketingjogainak értékesítése során történt a korrupció.

A szövetségi igazságügyi hivatal által most átnyújtott iratok között az ISL sportmarketing-ügynökséggel kapcsolatos feljegyzések is megtalálhatók. Ez a - 2001-ben csődöt jelentő - cég a gyanú szerint korábban szinte rutinszerűen vesztegette meg Joseph Blatter jelenlegi és Joao Havelange előző FIFA-elnököt.

A svájci hatóságok a bírósági eljárás lezárásáig 80 millió dollárt (22,9 milliárd forint) fagyasztottak be 13 különböző bankszámlán. A májusban letartóztatott gyanúsítottak közül már csak négyen vannak őrizetben Svájcban, ők azok, akik továbbra sem járultak hozzá kiadatásukhoz.

A FIFA közölte, hogy együttműködik az amerikai és a svájci hatóságokkal is, és minden releváns információt tudomásukra hoz.

A korrupciós botrány májusban robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádolnak korrupcióval. Az amerikai igazságügyi minisztérium tavaszi közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.