Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A francia kormányfő nem ismeri el Korzikát nemzetnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Manuel Valls francia miniszterelnök vitatta egy szerdán megjelent interjújában, hogy létezne "korzikai nemzet", és félresöpört minden olyan felvetést, miszerint a szigetnek a helyi nacionalista erők győzelmét hozó regionális választások hatására el kellene szakadnia Franciaországtól.

"Egyesek korzikai nemzetről beszélnek, de nem nagyon tudom, hogy ez mit akar jelenteni. Csak egyetlen nemzet van, a francia. Ez vitán felül áll. Korzikának a Francia Köztársasághoz való tartozása nem lehet és nem is lesz soha tárgyalások témája" - jelentette ki a kormányfő a Le Parisien című napilapnak nyilatkozva.

Valls kizártnak tartja azt is, hogy a francia mellett a korzikai nyelv is hivatalossá váljon a szigeten, valamint hogy amnesztiát kapjanak azok a bebörtönzöttek, akiket a nacionalisták politikai foglyoknak tartanak.

"A köztársaság elismeri a korzikai nyelvet, azt tanítják is az állami iskolákban, de csak egy hivatalos nyelv van: a francia" - szögezte le.

"Franciaországban nincsenek politikai foglyok, emiatt amnesztiát sem kaphatnak" - mondta, és felidézte, hogy szeparatisták 1998-ban meggyilkolták az állam korzikai főképviselőjét, Claude Erignac prefektust.

Gilles Simenoni nacionalista politikus, a korzikai végrehajtó hatalom új vezetője hevesen reagált Valls szavaira, a párbeszéd elutasításával vádolta meg. "Ez sértés az általános választójogra nézve" - jelentette ki az Europe 1 rádiónak nyilatkozva.