eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A bajorok csak papírokkal érkező menedékkérőket engednének be Németországba

Csak a személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmánnyal rendelkező menedékkérőket engedné be Németországba a Keresztényszociális Unió (CSU), az Angela Merkel vezette jobboldali kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja.

A CSU szerdán nyilvánosságra került elképzelése szerint a jogállamisághoz az is hozzátartozik, hogy az ország határán csak olyan ember kelhet át, aki tudja igazolni magát.

Az pedig nem lehet kifogás a belépésre jelentkező személyektől, hogy a hazájukban uralkodó állapotok miatt nem tudtak iratokat kiváltani, vagy menekülés közben elvesztek a papírok, hiszen "ideiglenes iratokat a Németországgal szomszédos biztonságos országokban is be lehet szerezni", ezért meg kell tagadni a belépést mindenkitől, aki iratok nélkül érkezik - idézett a Passauer Neue Presse című lap a párt álláspontját összefoglaló dokumentumból, amelyet a CSU-s parlamenti (Bundestag) képviselők csoportjának hagyományos évnyitó tanácskozásán véglegesítenek majd.

A Vízkereszt napján (január 6.) kezdődő értekezlet napirendjére vett határozati javaslat szerint a papírok szándékos megsemmisítése vagy elhagyása és a hamis személyazonossági adatok közlése gyakran ellehetetleníti a menekültügyi eljárást, és ezt "jogállamunk nem fogadhatja el többé, ha tartósan jogállam akar maradni".

A dokumentumban az is szerepel, hogy a menekülthullám ugyan csillapodott, de a menedékkérők számának "tartós csökkentése és korlátozása" még nem valósult meg, pedig csak ennek révén lehet megfelelni a "biztonság és az emberséges befogadás igényének".

Rendőrségi becslések szerint a Németországba belépő menedékkérők 70-75 százaléka nem rendelkezik papírokkal, a CSU javaslatának megvalósítása így azt jelentené, hogy 100 menedékkérőből legfeljebb 30-at engednének be az országba.

A CDU részéről szerdán senki nem jelezte, hogy támogathatják a testvérpárt felvetését. Armin Laschet, a CDU egyik alelnöke a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva közvetve elutasította azt. Rámutatott, hogy a CDU decemberi kongresszusán a menekültpolitikáról elfogadott határozatban nem szerepel, hogy bárkit is visszafordítanának a határon, és azt mondta, szerinte a testvérpártok egyetértenek abban, hogy mindenkinek jogában áll menedékjogi kérelmet benyújtani, és elvárni a német államtól a kérelem elbírálását.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) élesen bírálták a bajor koalíciós társ felvetését és szintén kiálltak amellett, hogy a papírok nélkül érkező menedékkérők esetében is le kell folytatni a menekültügyi eljárást. A CSU szinte naponta áll elő új követelésekkel, amivel bizonytalanságot kelt, ez pedig "nem felelős magatartás, és csak a menekültekkel szembeni ellenérzéseket erősíti" - mondta Katarina Barley, az SPD főtitkára.

A CSU-s képviselők csoportja (CSU-Landesgruppe) 40. alkalommal tart évnyitó értekezletet, amelyen most először a testvérpárt CDU elnöke, Angela Merkel kancellár is részt vesz majd. A bajorországi Wildbad Kreuth-ban január 8-ig tartó tanácskozáson a menekültválság a kiemelt téma, a meghívott előadók között van Frank-Jürgen Weise, aki egyszerre a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) és a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×