Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött a klímacsúcs

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
195 ország részvételével megkezdődött az ENSZ párizsi klímakonferenciája.

A terrortámadásokra való megemlékezéssel vette kezdetét az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban. A rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett, 195 ország részvételével megrendezett tanácskozás célja egyfelől egy globális klímavédelmi egyezmény, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest, másfelől annak kinyilvánítása, hogy a világ nem fél a terroristáktól a párizsi merényletek után sem.

A mai megnyitóra 147 ország állam- vagy kormányfője érkezett Franciaországba, köztük Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, továbbá a házigazda Francois Hollande francia köztársasági elnök mellett Angela Merkel német kancellár. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli.

A résztvevők között már tegnap megkezdődtek az egyeztetések, miközben Canberrától Berlinig a világ számos országában több tízezren vettek részt a klímavédelmi értekezlet alkalmából megrendezett demonstrációkon, hogy fokozottabb fellépésre szólítsák fel a kormányokat az emberi tevékenység okozta éghajlati változások ellen.

Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke az interneten indította el - az ENSZ által is támogatott - Live Earth elnevezésű aláírásgyűjtő kampányát, hogy a december 11-éig tartó klímacsúcs valódi áttörést eredményezzen. A felhíváshoz Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére Magyarország elsők között csatlakozott májusban az Élő Bolygónk testvérkampánnyal.

"Nyugodtan mondhatjuk, hogy vízválasztóhoz érkeztünk. Vízválasztóhoz a 21. század elejére a klímaváltozás szempontjából, és vízválasztóhoz, amikor Párizsban a világ vezetői azért gyűlnek össze, hogy közös döntést hozzanak és esélyt adjanak a jövő nemzedékének arra, hogy a klímaváltozás problémáját megoldják."

A kampányhoz az InfoRádiót is tagjai között tudó CEMP csoport is csatlakozott.

Miután a '97-es kiotói jegyzőkönyv, majd a 2009-es koppenhágai klímakonferencia is kudarcot vallott, mára az iparosodás előtti mértékhez képest már 1 Celsius-fokkal emelkedett bolygónk átlaghőmérséklete. Cselekvés híján pedig a felmelegedés visszafordíthatatlan következményekkel jár az ökológiai rendszerre nézve: a bolygó jelentős része lakhatatlanná válik a ciklonok, szárazságok, a világóceán szintjének emelkedése, a mezőgazdasági terményhozamok csökkenése, bizonyos fajok eltűnése és számos egyéb negatív jelenség hatására.

Hanganyag: Sigmond Árpád