eur:
394.8
usd:
371.27
bux:
65567.52
2024. április 16. kedd Csongor

Megint balhéztak a képviselők a koszovói parlamentben

A megerősített rendőri felügyelet ellenére hétfőn a koszovói ellenzék kétszer is könnygázpalackot dobott a pristinai parlament üléstermébe, ami miatt el kellett halasztani az ülést. Később az elkövető két képviselőt a rendőrség elfogta, az ellenzéki képviselőket pedig felfüggesztették és kitiltották a hétfői ülésről, így az folytatódhatott - írta honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap.

Az ellenzék már három hónapja akadályozza fütyüléssel, tojásdobálással, valamint könnygázzal a törvényhozás munkáját, azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A koszovói alkotmánybíróság november elején - végleges döntéséig - felfüggesztette a megállapodást, az ellenzék azonban továbbra is tiltakozik.

Szombaton Pristinában nagyszabású kormányellenes tüntetést tartottak, amely ugyan békésen zajlott le, később viszont koszovói rohamrendőrök hatoltak be az Önrendelkezés nevű ellenzéki párt székházába, és őrizetbe vették Albin Kurtit, a párt alapítóját és képviselőjét, valamint 97 aktivistát.

Kurti ellen néhány nappal korábban adtak ki körözést a parlament munkájának többszöri akadályozása miatt, elfogását követően 30 napos előzetes letartóztatást rendeltek el vele szemben.

Glauk Konjufca, az Önrendelkezés képviselője hétfőn bejelentette, nemcsak a parlament ülésének akadályozásával, hanem utcára vonulással is tiltakozni fognak mindaddig, amíg a kormányfő nem enged követelésüknek. Hozzátette: előre hozott választást kell tartani, hogy az emberek dönthessenek arról, támogatják-e a kormány jelenlegi politikáját. A párt egy másik képviselője, Ilir Deda úgy fogalmazott: a képviselők felfüggesztésével a demokráciát is felfüggesztették.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. Két és fél éve történelminek nevezett normalizációs folyamat kezdődött meg a két ország között, amelynek következő fordulója december elején várható, amikor Brüsszelben ismét tárgyalóasztalhoz ül Aleksandar Vucic szerb és Isa Mustafa koszovói miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×