eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Japán felújítja március végéig a bálnavadászatot az Antarktisz térségében

Japán felújítja a bálnavadászatot a Déli-sarkot övező tengerekben a tavaly óta tartó kényszermoratórium után, a tokiói bejelentés azonnal kiváltotta nemzetközi környezetvédők tiltakozását.

A hágai Nemzetközi Bíróság tavaly márciusban úgy döntött, hogy Japánnak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett kutatási célú bálnavadászati programja semmiféle tudományos célt nem szolgál. Ezért Tokió a 2014-15-ös szezonban kénytelen volt felfüggeszteni a bálnavadászatot a térségben.

A japán halászati ügynökség pénteken tájékoztatta a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságot arról, hogy új programjának égisze alatt a 2015-16-os szezonban felújítja a bálnavadászatot.

Az új program megkímélné a közönséges barázdásbálnák és a hosszúszárnyú bálnák életét és kétharmaddal, 333 példányra csökkentené a leölt csukabálnák számát, ami az ügynökség szerint "tudományosan ésszerű" előirányzat.

A Sea Shepherd nemzetközi környezetvédő szervezet illetékese bűncselekménynek minősítette a japán lépést, és felszólította Ausztráliát, azonnal lépjen közbe. A térségben élő bálnák nemzetközi és ausztrál törvények által védettséget élveznek - emlékeztetett Alex Cornelissen, a Sea Shepeherd igazgatója.

Az IWC szakértői testülete már korábban közölte, hogy nem találja kielégítőnek a programot.

A nagybálnák kereskedelmi célú vadászata 1986 óta tilos, de Japán kihasználja azokat a kibúvókat, amelyeket az állatok tudományos célú lehalászására kínál a nemzetközi egyezmény. A vitatott kutatási program keretében a japán bálnavadászok 25 év alatt több mint 10 ezer nagybálnát fogtak ki az antarktiszi vizekből.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×