Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szinte üresek a befogadóállomások Horvátországban és Szlovéniában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A görögországi rossz időjárás miatt nem érkeznek illegális bevándorlók Horvátországba és Szlovéniába, ezért szinte üresek a befogadóállomások - közölte a két ország sajtója pénteken.

Szlovéniában október közepe óta 268 619 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szerdán 2070, csütörtök 1742, pénteken 12 óráig ezer újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontban - amely 2000 fő befogadására alkalmas - a péntek reggeli órákban mindössze hatan tartózkodtak.

A szlovén kormány a migránsválság kezelésére a jövő évi költségvetésben 123 millió eurót különített el. A kabinet arról is döntött, hogy az Európai Beruházási Bank Ljubljana számára csütörtökön jóváhagyott hitelének egy részét a horvát határon szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök felszerelésének felújítására költi.

Dusan Mramor szlovén pénzügyminiszter újságíróknak a héten azt mondta, hogy egy migráns ellátása 40 eurójába kerül Ljubljanának.

A legtöbb migráns - 200 ezer - Dobovánál lépte át a horvát-szlovén határt, ahova az elmúlt néhány hétben már a horvát hatóságok szállítják őket vonattal. Ausztriába október 20. óta 259 230 közel-keleti menekült távozott.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepén történt lezárása óta 446 758 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Csütörtökön 1808, pénteken 12 óráig 952 újabb migráns lépte át a szerb-horvát határt.