eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nógrádi: "Megjósolhatatlan, meddig tart az orosz-francia szövetség"

A Nyugat és Oroszország együttműködése rövid távon működhet Szíriában, ám annak hosszú távú sorsa azon múlik, meg tudnak-e egyezni Aszad elnök jövőjéről - mondta a Putyin-Hollande találkozót értékelve Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádiónak.

"Rendkívül érdekes, hogy a francia államfő, mielőtt elment Moszkvába, csúcstalálkozót folytatott a brit miniszterelnökkel, az amerikai elnökkel, a német kancellárral, illetve a spanyol és olasz miniszterelnökkel" - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádiónak.

Hozzátette: az is érdekes volt, hogyan magyarázták ezt a találkozót.

"Az olasz miniszterelnök közölte: természetes, hogy Párizsért bosszút állnak, részt vesz Szíriában és Irakban az Iszlám Állam elleni háborúban, de kéri szövetségeseit, hogy szálljanak partra Líbiában, és valahogy oldják meg a líbiai helyzetet. Hiszen Olaszország számára a fő veszély Líbia, onnan jönnek a migránsok"

Nógrádi György emlékeztetett, hogy a német védelmi miniszer, Ursula von der Leyen közölte, hogy ez nem háború, nem kell hadüzenet, hiszen az Iszlám Állam nem állam, hanem terrorista gyülekezet. A brit miniszterelnök pedig közölte, hogy néhány napra van szüksége, amíg meggyőzi képviselőtársait és Nagy-Britanniának kötelessége részt venni ebben a háborúban.

"Egy rendkívül széles nemzetközi összefogásra kerül sor, fejlődik és alakul a koalíció az Iszlám Állammal szemben. Ez a koalíció már hónapok óta működik, de nem tiszta, még a felsővezetés előtt sem, hogy a francia kezdeményezés milyen új elemeket fog belevinni a koalícióba" - hangsúlyozta a szakértő.

Mint mondta, a Putyin-Hollande találkozó lényege az volt, hogy Oroszország felsorakozik Franciaország mögé a merénylet hatására. Putyin pedig bejelentette, hogy Franciaország a szövetségese és együttműködnek Franciaországgal. Az együttműködés konkrét területének megjelölte az Iszlám Államot és a Földközi-tenger medencéjét. Tehát kétoldalú együttműködést hirdetett meg a franciákkal, ami teljesen új fejlemény.

"Európa Putyin szalonképességében is kettéosztott. A németek, a franciák és a visegrádi négyek elfogadják Oroszország fellépését, és Európa jelentős része egyetért abban, hogy a Krím Oroszország része lesz a jövőben. Az egyéb területeken viszont egy politikai kompromisszumra van szükség, amit Putyin hajlandó elfogadni. De a skandináv országok, a balti térség, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok sokkal keményebb oroszellenes fellépést javasol. Tehát a szíriai kérdésnek van egy olyan vetülete is, hogy ezen keresztül sor kerülhet-e Putyin szalonképessé tételére, illetve az embargó feloldására. A kérdés az, lehetnek-e a G7-ekből újra G8-ak, magyarul a legfejlettebb országok vissza fogják-e hívni Oroszországot" - fogalmazott Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a franciák hosszú távon nem fogadják el Aszadot, mint jövőbeni vezetőt, az oroszok pedig szabad választásokat szeretnének Szíriában.

"Az orosz álláspont tiszta, a francia álláspont pedig az, hogy egy darabig maradjon Aszad, aztán majd meglátjuk. A francia és az orosz kezdeményezés most néhány hónapig találkozik, de hogy mi lesz utána, az jelenleg megjósolhatatlan" - fűzte hozzá Nógrádi György.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×