eur:
392.82
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Izrael diplomáciai képviseletet nyit Abu-Dzabiban

Izrael heteken belül új diplomáciai képviseletet nyit Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a követséget hivatalosan a megújuló energiák kérdéskörével foglalkozó ENSZ-ügynökség (IRENA) ott létesített székhelyéhez rendelik.

A Háárec című izraeli újság pénteki számának értesülése szerint évekig tartó tárgyalások előzték meg az új külügyi misszió megnyitását. Az utolsó simításokat Dore Gold izraeli külügyminisztériumi igazgató e heti, háromnapos látogatásán végezték el.

Az IRENA állandó izraeli küldöttségének helyszínét már megtalálták, jelenleg új feladatára rendezik be az irodát. A küldöttség élén Rami Hatan áll majd.

Az IRENA-nak idén júliusban száznegyvenöt tagországa volt, és már további huszonkilenc ország is elindította csatlakozási folyamatát.

Közülük azonban Izrael az egyetlen, amely külön diplomáciai képviseletet rendel kifejezetten az ENSZ ezen ügynökségéhez, mert a többi tagállam az Abu-Dzabiba akkreditált nagykövetével, illetve egy követségi beosztottal vesz részt a munkában, vagy - ha nincs helyi külképviseletük - időnként odautazó diplomaták látják el ezt a feladatot.

Jeruzsálem a Háárec szerint azért döntött sajátos missziójának megnyitása mellett, mert így külképviseletet szerezhet egy fontos arab államban, amellyel különben nincsenek hivatalosan diplomáciai kapcsolatai.

Az IRENA 2009-es alapításakor Izrael Németország ellenében meglepetésre az Egyesült Arab Emírséget támogatta az új szervezet székhelyének elnyerésében, és már akkor feltételül szabta, hogy - a politikai viszonyoktól függetlenül - ne korlátozzák részvételét az Abu-Dzabiban folyó munkában, és diplomáciai küldöttséget rendelhessen a szervezethez.

2010. januárjában Uzi Landau akkori infrastrukturális ügyekkel foglalkozó miniszter részt vett Abu-Dzabiban egy IRENA-konferencián, és ezzel izraeli miniszter hivatalosan első alkalommal látogatott az emírségekbe.

Egy hónappal később egy dubaji szállodában megölték Mahmúd al-Mabúhot, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetőjét, és a helyi rendőrség az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot tette felelőssé az akcióért, ami feszültségekhez vezetett a két ország kapcsolatában.

Tavaly januárban azonban már ismét az emírségbe látogatott és beszédet mondott egy IRENA-konferencián Szilván Salom, Landau utódja az infrastrukturális ügyek tárcájának élén.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×