eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az év végéig elkészül az ausztriai kerítés

Az év végéig elkészül az Ausztria déli határrészére tervezett 3,7 kilométer hosszúságú drótkerítés - jelentették be az osztrák hatóságok, akik a napokban folytatnak tárgyalásokat az érintett földterületek tulajdonosaival.

Az osztrák hatóságok csütörtök este megegyeztek a szóban forgó földterületek 18 tulajdonosával, köztük számos borásszal, hogy folytatják az osztrák belügyminisztériummal kötendő szerződéshez szükséges tárgyalásokat és december 7-ig megegyeznek a részletekről.

Leginkább a borászoknak vannak fenntartásaik a kerítéssel kapcsolatban. Úgy vélik, a kerítés a menekülteket nem fogja tudni elterelni, viszont a helyi turizmusra kihatnak majd az események.

Amennyiben a telkek tulajdonosaival nem sikerül megegyezni, úgy bizonyos területeket, ahol nem épült kerítés, a rendőröknek kell felügyelniük.

A spielfeldi gyűjtőpontnál már a jövő héten elkezdik az alapozó munkálatokat, és csupán ezek után fognak bele a drótkerítés megépítésbe, szögesdrót felállítását egyelőre nem tervezik.

A drótkerítés négy méter - a magántulajdonban lévő földeket érintő szakaszon pedig 2,5 méter - magas lesz. A spielfeldi átkelőtől 300 méterre keleti irányba Bubenberg városrészig fog tartani, nyugati irányba a Platschnál található régi határátkelő felé épül majd ki.

Az osztrák belügyminisztérium november közepén jelentette be, hogy a menekültek szabályozott áthaladása érdekében kerítést épít Spielfeldnél és előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy szükség esetén akár 48 órán belül felállítsanak szögesdrótkerítést is.

Ausztriába egyre kevesebb menedékkérő érkezik. Míg a korábbi hetekben naponta akár 6-8 ezer menekült is átlépte az osztrák határt, az elmúlt napokban összesen kevesebb mint háromezren jöttek Ausztriába.

Karintiába pénteken 900-an érkeztek, Stájerországba csütörtökön és pénteken nem ment egyetlen migráns sem. Karintiába a hétvégén több mint háromezren, szerdán 2200-an, csütörtökön 1800-an jöttek.

A karintiai Klagenfurtban további 400 fő elhelyezésére alkalmas befogadóhelyet nyitna az állam, ez ellen a szociáldemokrata polgármester és a tartományi vezetés is ellenzi.

A burgenlandi Királyhida (Bruckneudorf) településnél a szociáldemokrata polgármester felhívására 400 ember tiltakozott az ellen, hogy 80 konténert állítsanak fel a menekültek befogadására. A szervezők szerint a tüntetést hétfőn folytatják, de akkor már a B10-es úton fognak demonstrálni.

Gerhard Dreiszker, a település polgármestere szerint nem a menekültek, hanem a tömegszállás ellen tiltakoznak. Ahol tudtunk, segítettünk és továbbra is ahhoz tartjuk magunkat, hogy menekültek kis csoportját, akik még integrálhatók a közösségbe, be tudjuk fogadni. A polgármester szerint a lakosok félnek, és attól tartanak, hogy a település "második Traiskirchen" lesz.

Norbert Darabos, Burgenland szociáldemokrata tanácsosa szerint felelőtlenség egy kevesebb mint háromezer lelkes településre több száz menekültet betelepíteni. Hans Niessl, a tartomány vezetője úgy nyilatkozott, hogy ami Burgenalndban történik, az az állam menekültpolitikájának kudarca.

Az alsó-ausztriai Traiskircheni menekülttáborban jelenleg 1700-an vannak, azonban ősz elején volt, hogy több mint négyezren zsúfolódtak össze.

Több mint kéthónapos szünet után péntektől újraindul a közvetlen távolsági vonatközlekedés Ausztria és Németország között, így Budapestről ismét közvetlenül el lehet jutni Bécsen és Salzburgon át Münchenbe - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerdán. Eddig a távolsági vonatok csak Salzburgig közlekedtek, innen vagy egy magántársaság járataival, vagy helyiérdekű vasúttal lehetett továbbutazni Németországba.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×