Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több migráns próbálkozik hamis útlevéllel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre többen buknak le hamis útlevél használata miatt a görög-macedón határon, ahol a hatóságok múlt hét óta a migránsok közül csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból származókat engedik átkelni - jelentette csütörtökön az Utrinszki Vesznyik című macedón napilap.

Az újság tájékoztatása szerint egyedül kedd délután száz olyan migránst tartóztattak fel a határon fekvő Gyevgyelijában, akik hamis szíriai, iraki vagy afganisztáni útlevéllel igazolták magukat. Ezt az információt megerősítette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szkopjei képviselője is.

A macedón belügyminisztérium eközben azt közölte, hogy visszatoloncolják Görögországba azokat, akik hamisított vagy nem megfelelő okmányokkal rendelkeznek.

A rossz időjárási viszonyok miatt jelentősen visszaesett az utóbbi napokban a Macedóniába érkező menedékkérők száma. Szerdán Gyevgyelijába 12 óra leforgása alatt csupán 540 migráns érkezett a helyi média jelentése szerint. A menekültáradat apadásáról számolt be a többi nyugat-balkáni ország és Görögország is.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia a múlt héten jelentette be, hogy csak a szíriai, iraki vagy afgán migránsokat engedik be az országba, közülük is csak azokat, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal. Azok a bevándorlók, akik nem háború sújtotta övezetből érkeznek, nem léphetik át a görög-macedón határt.