eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lettek volna más eszközei is Törökországnak

A török légierőnek lehettek volna más eszközei is légtere védelmére, ám az orosz gép lelövése Törökország szabályainak megfelelően történt - mondta az InfoRádió által felkeresett Törökország-szakértő. Hozzátette: a jövőben sokkal jobban együtt kell működniük az Iszlám Állam ellen harcoló nemzeteknek.

A török szabályoknak megfelelően történt az eljárás abból a szempontból, hogy felszólították többször is a közeledő orosz gépeket, hogy forduljanak vissza, és ne lépjenek be a török légtérbe, amire nem jött válasz. Erre következett be a török válaszlépés - idézte fel Egeresi Zoltán.

Nyilván lehetett volna még finomítani a kapcsolatot - például kikísérhették volna a gépet -, de végül is megfelelően járt el Törökország. Az más kérdés, hogy a politikai következmények szempontjából kérdés, hogy ez mennyire volt belekalkulálva ebbe a rendszerbe - tette hozzá.

Arról nem is beszélve, hogy a török kommunikációban az jelent meg, hogy ők nem tudták, pontosan milyen felségjelű gépek érkeznek az ország légterébe. Ebből a szempontból nem biztos, hogy ez egy garantáltan rossz lépés volt, mert lehetett volna Szíria is az Aszad-rendszer részéről - véli a szakértő.

Elmondta: Törökországot elég sokan vádolják azzal, hogy valamilyen módon összejátszik az Iszlám Állammal. Törökország területéről az utóbbi években már nagyon sok dzsihadistát visszatartottak a török hatóságok. De nem volt tökéletes ilyen szempontból a határ védelme, és nagyon sokan mentek az Iszlám Állam, Szíria területére. Sokan az Iszlám Államhoz, illetve más felkelő csoportokhoz csatlakoztak. Ez nyilvánvalóan - közvetlenül, vagy legalább is közvetett módon - segítette az Iszlám Állam erősödését - hangsúlyozta Egeresi Zoltán.

Azt is kiemelték, hogy a szír és a török határszakasz bizonyos részein olajkereskedelem is folyik, ami nyilvánvalóan segíti az Iszlám Állam pénzhez jutását. Nyilván ezek illegálisak, és a helyi szereplők bevonásával működnek - közölte.

Oroszország bejelentette, hogy rakétavédelmi rendszert telepít a szíriai-orosz támaszpontjára. Ez egyrészt jelzés a török fél felé, hogy török részről a szíriai légtérbe való behatolást nem feltétlenül fognak jó szemmel nézni. Egyelőre ne temessük az Iszlám Állam ellenes koalíció lehetőségét, de sokkal nagyobb kooperációra lesz szükség minden fél részéről, de főleg az orosz és a török részről. Másrészt azt is demonstrálni akarja Oroszország, hogy hajlandó megvédeni légvédelmi eszközökkel is a szíriai légtérben közlekedő vadászbombázóit - mondta a Törökország-szakértő.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×