Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A nyugat-balkáni államfők szerint erősíteni kell az EU és az Egyesült Államok kapcsolatait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nyugat-balkáni országok államfői szerdai zágrábi rendkívüli csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy erősíteni kell az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, hogy Európa "egységes, szabad és békés" maradhasson - olvasható a találkozóról kiadott zárónyilatkozatban.

"A délkelet-európai stabilitás és biztonság érdekében szükség van a transzatlanti partnerség megerősítésére az Egyesült Államok és az EU között, új lendületet kell adni az Európai Unió bővítésének, és segíteni kell azokat az országokat, amelyek csatlakozni szeretnének a NATO-hoz" - áll a nyilatkozatban, amelyet Horvátország, Szlovénia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Szerbia és Albánia államfője írt alá. A fórumon részt vett Joe Biden amerikai alelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.

Az EU és az Egyesült Államok elkötelezett az európai és euroatlanti integrációs folyamat előrehaladása iránt, amelyben a Brdo-Brioni folyamat országai részt vesznek. "Ez elősegíti az egységes, szabad és békés Európa iránti közös stratégiai víziónk megvalósítását" - olvasható a közleményben.

A régió államfői az Európában és a világban tapasztalt terrorista támadások és fenyegetések tükrében fontosnak tartják, hogy az Egyesült Államok, az EU és a délkelet-európai országok közötti párbeszéd rendszeressé váljon.

A jelenlegi drámai mértékű migrációs válság soha nem látott humanitárius és biztonsági kihívások elé állítja az országokat, ez pedig párbeszédet és tárgyalást követel, hogy védhetőbbek lehessenek az EU külső határai és csökkenjen a migrációs nyomás - folytatódik a szöveg.

A résztvevők elítélték a brutális párizsi, ankarai, sínai-félszigeti, bejrúti és bamakói terrortámadásokat, és hatékony globális intézkedések bevezetésére hívtak fel, amelyek kezelik a radikalizmus, az erőszakos szélsőségesség és a terrorizmus okait.

Ennek érdekében a folyamatban részt vevő országok szélesebb nemzetközi együttműködést és hatékonyabb rendőrségi információcserét szorgalmaztak.

Az amerikai alelnök újságíróknak nyilatkozva kijelentette: az Egyesült Államok soha nem hagyta el a világnak ezt a részét, és kifejezte országa erős elkötelezettségét a daytoni egyezmény előírásai iránt.

Azt mondta, hogy "a NATO ajtaja tárva-nyitva áll", és Washington erőteljesen támogatja Montenegró csatlakozását is. "Számomra nem kérdéses, hogy a Nyugat-Balkán jövője szilárdan az Európai Unión belül van" - tette hozzá.

Biden kitért a migrációs válságra is, amely szavai szerint óriási terheket ró a régióra. "Ez a migrációs áradat újra ráirányította a figyelmet arra, hogy mennyire fontos Délkelet-Európa biztonsága és stabilitása egész Európa számára" - mondta. Az amerikai alelnök szerint Washingtonnak segítenie kell a migrációs válság megoldásában. Kiemelte, hogy országa 4,5 milliárd dollárt különített el a szíriai menekültek számára.