eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Valki: Csak lehetőséget ad az Iszlám Állam elleni ENSZ-határozat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iszlám Állammal szembeni fellépésre elfogadott, múlt heti határozata nem felszólítást, csupán lehetőséget jelent a nemzetközi közösség számára - hívta fel a figyelmet Valki László nemzetközi jogász. Hozzátette: e dokumentum legitimálja az Egyesült Államok által vezetett koalíció szíriai harci tevékenységét.

"A BT-határozat feltehetően teljes politikai egyetértést tükröz abban a tekintetben, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció valamint Oroszország szívesen működik együtt az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Ez a határozat pedig felszólítja az államokat, hogy működjenek együtt az Iszlám Állam felszámolása érdekében" - mondta Valki László nemzetközi jogász az InfoRádiónak.

Hozzátette: a probléma az, hogy ezt a határozatot nem úgy fogalmazták meg, mint a többi szokásos BT-határozatot ebben a műfajban. Azaz nem hivatkozik az ENSZ alapokmányának hetedik fejezetére, amelynek alapján kötelező döntéseket lehet hozni.

"Nem használja azt a szót sem, hogy felhatalmazás. Ezt a kifejezést szokta a Biztonsági Tanács használni, amikor ténylegesen erőszak alkalmazására hívja fel a feleket. Tehát lényegében csak lehetőséget teremt, nem pedig felszólítja a nemzetközi közösséget" - véli a jogász, aki hozzáfűzte, hogy ha nem törődünk a jogi meghatározással, politikai értelemben tulajdonképpen legalizálja azokat a tevékenységeket, amelyek már eddig is lezajlottak Szíria területén.

"Emlékezetes, hogy Irak jóval korábban felkérte az Egyesült Államokat és más hatalmakat, hogy lépjenek fel Irak területén az Iszlám Állam csapatai ellen. Ez a kérelem azonban nem érkezett meg eddig Szíriától. Szíria feltehetően felkérte az oroszokat arra, hogy vegyenek részt az Iszlám Állam elleni küzdelemben, de egyúttal arra is felkérte őket, hogy az Aszad-rezsimet is védje meg a külső támadásoktól" - hangsúlyozta Valki László.

Mint mondta, ez a BT-határozat egyértelműen az Iszlám Államról és az Al-Nuszra Frontról, az Al-Kaidához köthető szervezetről beszél. Tehát nem szól arról, hogy bárki felléphetne az Iszlám Államon kívül más csoportokkal szemben, amelyek az Aszad-rendszer ellen küzdenek, és amelyek esetleg nyugati támogatást élveznek.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×