Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Továbbra is a legmagasabb szintű a készültség Brüsszelben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brüsszelben meghosszabbították a legmagasabb szintű terrorfenyegetettségi készültséget. Éjszaka rendőrségi razziák tartottak, ezek során tizenhat embert őrizetbe vettek.

A rendőrség különleges alakulatai összesen tizenkilenc összehangolt akciót hajtottak végre terroristagyanús személyek felkutatására a belga főváros több városrészében, valamint hármat Charleroi-ban és egyet Liége környékén.

A főügyészség közlése szerint tizenhat embert vettek őrizetbe, közülük egy ember megsérült. Molenbeekben egy férfi autójával a rendőröknek hajtott, akik két lövést adtak le a támadóra. A sebesült sofőr elmenekült a helyszínről, de később sikerült elfogni.

Lapjelentések szerint a hatóságok a még szabadon lévő párizsi támadót, Salah Abdelsalamot is üldözőben vették az egyik akcióban Liége-nél, de autójával sikerült elmenekülnie.

Órákkal az akciók megkezdése előtt jelentette be a belga miniszterelnök, Charles Michel, hogy mivel nem változott a helyzet hétvégén, ezért hétfőn is marad a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültség Belgium fővárosában.

"A nemzetbiztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is súlyos és azonnali terrorfenyegetettség áll fenn a fővárosban. Kiemelt figyelemmel kísérjük mi történik a tömegközlekedési eszközökön és elővigyázatosságból a metró hétfőn sem indul újra. A rendőri és katonai jelenlétet fokozzuk az utcákon"- mondta a kormányfő. Zárva lesznek ma az iskolák is, a jelentős tömegeket vonzó rendezvényeket korlátozzák. A belga hatóságok korábban arról kaptak hírt, a párizsihoz hasonló merényletet követhetnek el Brüsszelben a terroristák. A fővárosban és környékén szombaton emelték a legmagasabb szintre a készültséget. A hétvégén a belga fővárosban az üzletek és a bevásárlóközpontok zárva maradtak, ahogy a mozik és a múzeumok sem fogadtak látogatókat.

Szombaton több sajtóorgánum is arról beszámolt be, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű, a bevándorlók által kedvelt kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál. Egy francia napilap internetes kiadásában tegnap azt írta: a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a múlt pénteki párizsi akciók voltak.

A híradások szerint a legmagasabb riadókészültség vasárnapi fenntartásának legfőbb oka az volt, hogy a feltételezett merénylők nagy mennyiségű robbanóanyaggal és fegyverekkel rendelkeznek. Belgium többi részében továbbra is a második legmagasabb, hármas fokozatú készültségi szint marad érvényben. A belga nemzetbiztonsági tanács délután értékeli újra a helyzetet, akkor döntenek a készültség szintjéről is.

Hanganyag: Király István Dániel