eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A konzervatív ellenzéki jelölt nyerte Argentínában az elnökválasztást

Mauricio Macri, a jobbközép irányzatú ellenzéki összefogás jelöltje nyerte meg az argentin elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját.

Riválisa, Daniel Scioli, a kormányzó balközép Front a Győzelemért (FpV) nevű párt jelöltje elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek, miután a beérkező részeredmények alapján az országos választási bizottság vezetője kijelentette: az adatok egyértelmű trendet mutatnak. A szavazatok 75 százalékának összeszámlálására alapján Macri 53 százaléknál többet, Scioli 47 százaléknál kevesebbet kapott. A végleges szavazati arányok csak később válnak ismertté.

Az egy hónappal ezelőtt tartott első fordulóban szoros eredménnyel még Scioli kapta a legtöbb voksot, az elmúlt napokban készült közvélemény-kutatások szerint azonban a két jelöltre szűkült versenyben Scioli támogatói már 8-10 százalékkal kevesebben voltak Macri híveinél.

A megválasztott új argentin elnök "revans nélküli korszakváltást" ígért a győzelméről szóló hír vétele utáni első beszédében. Elemzők szerint Macri elnök alatt várhatóan az Egyesült Államokhoz és Európához fűződő kapcsolatok szorosabbá tétele válik az ország egyik prioritásává.

Macri győzelme az elmúlt 12 év baloldali dominanciájának vet véget Argentínában. A megválasztott új elnök a várakozások szerint az üzleti körök kedvében járó politikát kíván folytatni.

A második forduló előtti tévévitában a Cristina Kirchner leköszönő államfő által támogatott Daniel Scioli "az országot fenyegető veszélynek" nevezte Macrit és gazdaságpolitikai nézeteit. Õ viszont azzal vádolta ellenfelét, hogy "hazudik" az argentinoknak, és azt vetette a kormány szemére, hogy eljátszotta az ország hitelét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×