eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A brüsszeliek így reagálnak a megváltozott helyzetre

Áruhiány nincs a brüsszeli boltokban, azonban a belvárosban nagyon sok üzlet kora este bezárt a hétvégén a legmagasabb szintű terrorkészültség miatt - mondta el a Brüsszelben élő Nagy Tamás, az InfoRádió korábbi munkatársa.

"Az élet szinte minden helyzetében érzékelni lehetett a hétvégén, hogy valami megváltozott. A legtöbb bolt zárva volt, a belvárosban este 6-kor bezártak az éttermek és a bárok, nem voltak nyitva a mozik és a színházak, gyakorlatilag nem volt hova menni. Ebből fakadóan az emberek nem is mentek sehova. Azt ugyan nehéz felmérni, hogy azért, mert nem volt hova, vagy mert féltek és inkább otthon maradtak, mindenesetre a város teljesen kihalt, az utcák üresek voltak. Brüsszel olyan város, ahol jóval több autó közlekedik, mint amennyit elbír, tehát állandóan forgalmi dugók vannak mindenhol, ennek most nyoma sem volt. Kísérteties volt látni az üres, illetve rendőrökkel és gépfegyveres katonákkal teli utcákat, ők olyan helyeken is posztoltak, ahol nem tűnik indokoltnak" - számolt be a Brüsszelben élő Nagy Tamás.

Az InfoRádió korábbi munkatársa hétfő reggel azt tapasztalta, hogy a vonat, amivel munkába szokott menni, közlekedett.

"Jóllehet a belga vasutasok jó érzékkel sztrájkot hirdettek ma reggelre. Ettől függetlenül a legtöbb vonat közlekedett, de a mindig zsúfolt vasútállomáson egy lélek nem volt, konkrétan ketten voltunk, a vonaton szintén senki nem volt. Az EU-negyedben lévő vasútállomáson már kicsit többen voltak, de ott is katonák posztoltak. Az utcán járókelő szinte egyáltalán nem volt, de az utakon az látszott, autóval elindultak azok, akik az EU-negyedben dolgoznak. Ehhez persze az is kell, hogy az EU intézményei bejelentették, nem zárnak be, a 30-40 ezer dolgozónak munkába kellett mennie. Igaz, hogy úgynevezett rugalmas munkavégzési feltételeket vezettek be, aki akart otthonról dolgozhat, de a jelek szerint ezzel nem sokan élnek" - jelezte Nagy Tamás.

Az InfoRádió korábbi munkatársa, aki jelenleg Brüsszelben él, úgy vélte, hogy a legtöbben félnek, sokan pedig nem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel, hiszen nem történt soha az életükben olyan, ami miatt félni kellett volna.

"Egy alapvetően békés országról beszélünk, ahol nem nagyon történnek olyan dolgok, mint akár otthon, nem nagyon látnak futballhuliganizmust, nem nagyon vannak tüntetések. A veszélyérzetük ebből a szempontból nem olyan fejlett, mint egy átlag magyarnak. El tudom képzelni, hogy a legtöbben otthon vannak és gondolkodnak: féljünk vagy ne. Természetesen ez beszédtéma Brüsszelben, a tévék nem is nagyon sugároznak másfajta híreket. Szerintem a belgák mindennapjait az határozza meg, hogy kell-e menniük dolgozni, el tudnak-e menni vásárolni, van-e iskola, óvoda, és ez alapján szervezik a napjaikat" - fogalmazott a Brüsszelben élő Nagy Tamás.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×