Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ferenc pápa új irányba tereli a közgazdasági gondolkodásmódot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alapvető fontosságú ökológiai szempontokra is felhívja a figyelmet Ferenc pápa Áldott légy... kezdetű enciklikája. Ebben új gazdasági-, gazdaságetikai szempontok is megjelennek, amelyek a pusztán haszonelvű közgazdasági modellek helyett a többdimenziós, kvalitatív szempontokat is mérlegelő elgondolást ösztönzik - mondta az InfoRádiónak Zsolnai László, a Corvinus Egyetem professzora.

"Azt gondolom, hogy Ferenc pápa Áldott légy új ökológiai enciklikája nagyon jelentős üzeneteket hordoz a gazdaság, a gazdálkodás és a gazdaság etika számára. Az egyik legfontosabb és radikális üzenet, hogy a mértéktartó és visszafogott fogyasztásnak a követelménye, a másik pedig a természeti lények önértékűségének elismerése, amit ha komolyan veszünk, akkor szinte az egész közgazdasági és közgazdaság-tudományi gondolkodást felül kell vizsgálnunk, és más megközelítési módokat kell bevezetnünk" - mondta a Corvinus Egyetem professzora.

Zsolnai László hozzátette, hogy ennek tükrében azok a közgazdasági modellek nem állják meg a helyüket, amelyek tisztán és kizárólagosan költség-haszon elemzések alapján kívánnak döntéseket meghozni, hogy a természeti környezet és a természeti lények sorsát befolyásolják. Vannak olyan módszerek, modellek, amelyek lehetővé teszik egy olyan szubjektív tényező, mint a felelősségvállalás integrálását a közgazdaságtanba.

"A lényeg az, hogy az egydimenziós, mindent pénzben mérő rendszerről áttérjünk egy több szempontos megközelítésre, ahol más, nagyon fontos, nem pénzben mérhető, kvalitatív tulajdonságok és vetületek is szóba jönnek. És ezek között pedig egyfajta egyensúlyra törekedjünk. Ilyen matematikai modellek is léteznek, számos országban már alkalmazzák is. A Szentatya enciklikája ilyen irányba löki a közgazdasági gondolkodásmódot" - hangsúlyozta a budapesti Corvinus Egyetem professzora.

Hanganyag: Seres Gerda