Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szigorúbb határellenőrzés lehet a schengeni külső határokon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió belügyminiszterei várhatóan pénteken meg fognak állapodni arról, hogy szigorítják az útlevél-ellenőrzést a schengeni övezet külső határán a párizsi terrorista merényletek miatt. Ez abból a dokumentumtervezetből derül ki, amelyet a Reuters hírügynökség csütörtökön előzetesen ismertetett.

A dokumentum azt a francia kérést tükrözi, hogy erősítsék meg a 26 tagországból álló övezet külső határának védelmét. A uniós tagországok közül Nagy-Britannia, Írország, Horvátország, Ciprus, Románia és Bulgária nem tagja a schengeni övezetnek.

A tervezet szerint azonnal bevezetik a szükséges rendszerszerű és összehangolt ellenőrzést a külső határokon azokkal az emberekkel szemben is, akik élvezik a szabad mozgás jogát.

A külső határokon a schengeni övezet állampolgárainak úti okmányait is szigorúbban fogják ellenőrizni, meg fogják nézni azt is, hogy nem szerepelnek-e a bűnügyi nyilvántartásokban.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette: hivatalos javaslatot kapott arra vonatkozóan, hogy jöjjön létre egy "mini schengeni övezet" a már létező schengeni zónán belül. A bizottság egyik szóvivője jelentette ezt be arra az újságírói kérdésre válaszolva, igaz-e, hogy Hollandia szeretne egy ilyen övezetet.

Hollandia javaslatáról Thomas de Maiziere német belügyminiszter beszélt egy néhány órával korábbi berlini sajtóértekezletén. Mint mondta, holland kollégája beszámolt neki arról, hogy a holland kormány tagjai megvitattak egy ilyen ötletet, majd ismertették ezt szövetségeseikkel is. Maiziere erre azt mondta Ronald Plasterknek, hogy nem lelkesedik az ötletért. "A politikai célunknak annak kell lennie, hogy a schengeni övezet mint egész működjön jól. Minden más csak mellékes morfondírozás" - mondta.

A De Telegraaf című holland lap értesülése szerint a "mini Schengenbe" Ausztria, Németország és a Benelux-államok tartoznának bele, és ezen országok határain kívül tranzit zónákat hoznának létre a migránsok számára.

Egy kisebb, határellenőrzés-mentes zóna létrehozása a schengeni övezeten belül sértené az uniós szerződéseket - állapította meg az AP hírügynökség.