Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öt terroristagyanús személyt azonosított Olaszországban az FBI

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Öt terroristagyanús személyt azonosított Olaszországban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), akik híres épületek, illetve idegenforgalmi nevezetességek ellen tervezhettek merényleteket elkövetni - jelentette az olasz sajtó csütörtökön.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint az FBI átadta az illetők adatait az olasz hatóságoknak, de az arab nevű gyanúsítottak egyelőre még szabadlábon vannak. A La Repubblica című újság úgy tudja, egyebek mellett a római Szent Péter-bazilika, a milánói dóm, illetve a szintén milánói Scala operaház ellen akartak támadásokat elkövetni.

A RAI közszolgálati televízió ugyanakkor arról számolt be, hogy az olasz hatóságok értékelése szerint "nincs közvetlen jele az egyértelmű fenyegetésnek" az FBI által átadott információk alapján.

Ezzel párhuzamosan az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette az Egyesült Államok állampolgárait, hogy ezen három nevezetesség, illetve általában véve a római és milánói templomok, zsinagógák, éttermek, színházak és szállodák "potenciális terrorista célpontok" lehetnek.

A külügyminisztérium által kiadott figyelmeztetés szerint terrorcsoportok a párizsiakhoz hasonló merényletek elkövetését tervezhetik, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy "az olasz hatóságok tudtában vannak ezeknek a fenyegetéseknek".

Kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter bejelentette, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt több mint 24 ezer fegyveres - rendőrök, csendőrök, pénzügyőrök és katonák - őrzi Róma biztonságát. Vatikáni források szerint a Szent Péter térhez vezető római utcákban több mint százra tehető a civilben szolgálatot teljesítő olasz biztonságiak száma, akik a turisták és zarándokok között vegyülnek el.