eur:
394.41
usd:
369.49
bux:
65741.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Feltételezett elkövetőket vettek őrizetbe Brüsszelben és Párizsban

Egy saint-denis-i rendőri akcióban meghalt Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteki 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezője. Mindeközben Brüsszelben és Párizsban őrizetbe vettek feltételezett elkövetőket a terrorista támadássorozattal összefüggésben.

Azonosították Abdelhamid Abaaoud-ot a Saint-Denisben megölt terroristák között - közölte tegnap kora délután Francois Molins párizsi ügyész. A közlemény szerint "az épületben talált, egyik szétlőtt holttestről van szó.

A belga állampolgárságú dzsihadista holttestét DNS-minták alapján azonosították, amelyek szerepeltek az európai titkosszolgálatok nyilvántartásában.

Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számított. A férfi 2014-től Szíriában volt, de 2015 februárban azzal dicsekedett egy iszlamista magazinnak, hogy problémamentesen utazgat Szíria és Belgium között.

A Párizs északi elővárosában szerda hajnalban végrehajtott hét órás rajtaütés során nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök, és legalább ketten haltak meg az akcióban, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát. Õ Abaaoud francia állampolgárságú unokatestvére.

A francia belügyminiszter szerint semmilyen információ nem érkezett hozzájuk európai országokból, ahol a megölt megfordulhatott, mielőtt Franciaországba érkezett.

Bernard Cazeneuve kezdeményezte az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli összehívását pénteken Brüsszelben annak érdekében, hogy "minden kérdést ismét megvitassanak európai keretben". A tárcavezető Európa "külső határai ellenőrzésének jelentős megerősítését" sürgette, valamint "a fegyverkereskedelem elleni megerősített együttműködést".

Csütörtökön hét házkutatást tartott a rendőrség Brüsszelben és környékén is. A kilencből hét őrizetbe vett személy közvetlenül összefüggésbe hozható az egyik párizsi öngyilkos merénylő, a francia állampolgárságú Bilal Hadfi terrorcselekményével. A belga ügyészség szerint a másik két őrizetbe vettet szintén azzal gyanúsítják, hogy köze volt a támadássorozathoz.

A hét elején is tartottak házkutatásokat az iszlamisták fellegvárának számító Molenbeek városrészben az egyik párizsi öngyilkos merénylő testvére, a szökésben lévő Salah Abdeslam kézre kerítése miatt.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×