eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel: a futballmérkőzés eltörlése felelősségteljes döntés volt

A hannoveri válogatott futballmérkőzés terrorfenyegetettség miatti eltörlése felelősségteljes döntés volt - nyilatkozott a német kancellár szerdán.

Angela Merkel, aki maga is részt vett volna a keddi német-holland meccsen, újságírók előtt tett rövid sajtónyilatkozatot, miután rendkívüli megbeszélést tartott a kabinet néhány miniszterével és a német titkosszolgálatok vezetőivel.

"Én is egyike vagyok a szurkolóknak, akik szomorkodnak a meccs elmaradása miatt. De a biztonsági szakértők felelősségteljesen döntöttek" - fogalmazott Merkel. Hozzátette: "Ezek nehéz döntések, ezúttal kivált nehezek voltak, hiszen a szabadság és a biztonság egymással hadban álló prioritásairól van szó. De helyes volt, hogy a keddi döntést a biztonsági érdekek alapján hozták meg."

A sporteseménynek szimbolikus jelentősége lett volna, hiszen alig négy nappal a 129 halálos áldozattal járó, múlt pénteki párizsi terrorakciók után rendezték volna.

Közben német politikusok igyekeztek megnyugtatni az iszlamista támadások miatt aggódó honfitársaikat, mondván, hogy amint egyetlen konkrét információ, bejelentés a rendelkezésükre áll, azonnal cselekszenek. Mint értésre adták, erre volt példa a keddi hannoveri meccs lefújása is.

Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil védelmébe vette a döntést a meccs lefújásáról. "Konkrét veszélyről szóló konkrét jelzésünk volt, bizalmas és titkos információk alapján" - nyilatkozott. Kitért arra is, hogy a párizsi támadások fényében minden nagy rendezvényt át kell gondolni.

Belügyminisztere, Boris Pistorius, az elmaradt focimeccs kapcsán úgy fogalmazott: az egymás után befutó jelzések kedden a nap folyamán "egyre erőteljesebbek és megalapozottabbak" lettek. Nem részletezte azonban a jelzések mibenlétét, s nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni azokat a sajtóértesüléseket sem, miszerint az információk külföldi hírszerző szolgálatoktól érkeztek volna. Egyes német lapok ugyanis arról adtak hírt, hogy a francia titkosszolgálat jelzett volna a német kollégáknak.

Pistorius ugyanakkor megnyugtatta a hannoverieket: nincsenek értesülések a karácsonyi ünnepek idejére tervezett esetleges terrortámadásról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×