eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ferenc pápa: az egyház és a társadalom ne zárja be kapuit

A biztonság érdekében sem szabad bezárni a kapukat, ez egyház kapui legyenek teljesen nyitottak - mondta Ferenc pápa a Szent Péter téren szerdán tartott általános audiencián a múlt heti párizsi merényletsorozattal kapcsolatban.

A katolikus egyházfő a terrorizmus fenyegetése miatti bezárkózás ellen emelte fel szavát. Úgy fogalmazott: az egyháznak ne legyenek "páncélozott" kapui, az "egyházban legyen minden nyitott".

Hangsúlyozta, hogy "nehéz időket" élünk, és küszöbön áll a december 8-án kezdődő szent év megnyitása, amikor is az egyházfő "kitárja a Szent Péter-bazilika szent kapuját". Kijelentette, "nemcsak a szent kapukat, hanem a szíveket, az egyházat és a társadalmat is meg kell nyitni".

"Bátorság, (...) nyissuk meg ajtainkat és lépjünk ki a világba, hogy a többiekkel találkozzunk: egyesek ajtóink előtt állnak, és talán nincsen bátorságuk és erejük ahhoz, hogy kopogtassanak" - mondta Ferenc pápa.

"Nem adjuk meg magunkat annak, hogy a biztonság miatt egész életünket, a családok életét, a városokat, a társadalmat páncélozott ajtókkal vegyük körbe" - tette hozzá.

Megjegyezte: "a kapuk, küszöbök, átkelők, határok kezelése sorsdöntővé vált". Hangsúlyozta, a kapuknak az a feladata, hogy őrizzenek, nem az, hogy visszautasítsanak. "A kapukat nem szabad betörni sem, ellenkezőleg, belépést kell kérni. A vendégül látást a befogadás szabadságának fénye megvilágítja, az erőszakos invázió elsötétíti" - fogalmazott a pápa.

Azt is mondta, hogy az egyház "az Úr házának nem a tulajdonosa", hanem "az Úr házának kapujában álló portás", akinek "úgy kell fogadnia a belépőket, hogy befogadva érezzék magukat".

A Szent Péter téri audiencián részt vevő húszezer hívőt rendkívüli ellenőrzésnek vetették alá az olasz hatóságok. A Vatikán környékén az olasz csendőrség és rendőrség páncélos járművei és fegyveresei láthatók.

A Vatikán korábban közölte, hogy Ferenc pápa semmilyen módon nem módosítja a következő hetek programját. November 25-30. között Afrikába utazik, Kenyába, Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba, ahol november 29-én megnyitja a szent év "afrikai szent kapuját". 

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×