eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma

Lengyel belügyminiszter: "nagyon sűrű szűrőt" kell alkalmazni a menekülteknél

"Nagyon sűrű szűrőt" kell alkalmazni a migránsok befogadásakor - jelentette ki kedden a Lengyelország által vállalt uniós menekültelosztási kvótával kapcsolatban Mariusz Blaszczak kijelölt lengyel belügyminiszter.

Blaszczak botrányosnak minősítette Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének az új lengyel kormány migrációs politikáját bíráló nyilatkozatát.

Blaszczak a TVN24 lengyel hírtelevíziónak azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az új lengyel kabinet tagjai, köztük Beata Szydlo kijelölt kormányfő, valamint Witold Waszczykowski kijelölt külügyminiszter azt mondta, hogy Lengyelország be fogja tartani az előző, a liberális Polgári Platform (PO) vezette kormány által vállalt elköteleződést a mintegy 6,5 ezer menekült befogadására, de a menedékkérők kérvényeinek elbírálásakor a biztonsági tényező lesz az elsődleges szempont.

Blaszczak reagált arra is, hogy a szlovák kormány a luxembourgi székhelyű európai bíróságon meg akarja támadni az unió belügyminiszterei által szeptemberben jóváhagyott kvótadöntést. A miniszterjelölt szerint a migránsok átvállalása "jogi alapú probléma", és a PiS kormánya Lengyelország biztonságát fogja szem előtt tartani.

"A rossz kompromisszumokba nem egyezünk bele" - tette hozzá a belügyi tárca vezetője.

A beszélgetés folyamán Blaszczak botrányosnak minősítette, hogy Schulz hétfőn a Deutsche Welle német rádiónak nyilatkozva éles szavakkal bírálta Lengyelország és Magyarország menekültügyi politikáját. Schulz a német rádiónak elmondta: a lengyelek és a magyarok, azt állítva, hogy a migrációs válság "kizárólag német probléma", lemondanak az európai szolidaritás elvéről. Martin Schulz az európai szolidaritást azzal is összefüggésbe hozta, hogy Lengyelország is felhasználja az uniós alapokat.

"Ez a német gőg újabb példája" - jelentette ki Mariusz Blaszczak, és felemlegette, hogy a hitleri német hadsereg az 1944-es varsói felkelés idején lerombolta Varsót. Azt is megjegyezte, hogy Lengyelország a jelenlegi lengyel-német gazdasági kapcsolatokban alárendelt szerepbe kényszerül.

A lengyel politikus úgy vélte, Schultz "elszakadt a valóságtól, a németországitól is". Blaszczak ezzel kapcsolatban rámutatott az Angela Merkel német kancellár által folytatott migrációs politika elleni németországi tüntetésekre. A német kancellár által szorgalmazott menekültelosztási mechanizmusokra utalva pedig kijelentette: Merkel "arra jutott, hogy a rossz döntésének következményeit Európával kell megosztani".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×